пʼятницю, 30 жовтня 2020 р.

Лікарі, що випередили свій час. Парацельс

Алхімія в Європі з моменту свого зародження знаходилась у напівпідпільному стані. Однак європейські правителі, як світські, так і церковні, оголосивши алхімію поза законом, водночас опікувалися нею, розраховуючи на вигоди, які обіцяло знайдення способу отримання золота.
Багато відкриттів мали сенсаційний характер. Камінь, який світиться в темряві червонуватим кольором та отримав назву сонячний камінь, фосфор, який отримували переганяючи людську сечу та багато іншого. Це було щось нове та незвичайне.
Алхімія була історично першою дисципліною, що поєднала теорію та експеримент. Протягом майже двох тисячоліть алхіміки здійснили велику кількість перетворень речовин. З цих експериментів потім виросла наука хімія.

Багато хто займався цією наукою такі як Альберт фон Больштедт, Роджер Бекон, Арнальдо, Раймунда Луллія, а також Парацельс — лікар епохи Відродження, «перший професор хімії від створення світу». Його псевдонім означає «той, хто наблизився до Цельса, знаменитого римського філософа та лікаря I ст.»

Напевно мало хто не чув про Парацльсе. Але мало хто знайомий з його біографією і вже тим більше з його науковими працями. Слово «наукові» навмисно не беремо у лапки, тому що на той момент то, чим займався Парацельс вважалося наукою. І було дуже цінним, практичним знанням. Хвороба, за Парацельсом, виникає внаслідок порушення рівноваги хімічних речовин в організмі людини, тому для лікування, для відновлення рівноваги необхідно діяти хімічними препаратами. Парацельс розвинув учення про дозування ліків.Бо, що може бути цінніше людського здоров'я? Вашій увазі бібліотекарі бібліотеки-філіалу №5 пропонують книгу «Магічний архидокс», де знаходяться найбільш значимі роботи геніального натурфілософа.



Немає коментарів:

Дописати коментар