середу, 22 листопада 2023 р.

Портретна галерея Вячеслава Коркішка

 

Продовжуємо публікацію матеріалів  активної людини та волонтера Оксани Кравченко із багаторічного циклу «Моя Полтава – мої роки і спогади». Сьогодні поговоримо про професійного художника та його творчий доробок.

17 листопада у Художньому салоні по вул. Соборності відкрилася персональна виставка живописних полотен знаного в краї художника Вячеслава Коркішка.  Він народився 19 серпня 1982 року в с. Розсошенці.  Закінчив Харківське державне училище та Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка.  Працює в техніці станкового живопису. Пише пейзажі та портрети, натюрморти та тематичні картини, а ще створює монументально-декоративні панно у техніці римської мозаїки та розпис.  Член НСХУ з 2012 року. У виставковій залі Художнього салону представлено галерею портретів. Це камерні портрети (оргаліт, олія). Це початок колекції,  а полтавський автор планує продовжити роботу і написати портрети М. Болюха та Г. Рідної, С. Чорної та нових членів  спілки.

Глядач дивиться на знайомі обличчя і має можливість пригадати свої враження від спілкування з тою чи іншою людиною та її творчістю, адже тут показані відомі полтавські митці, мистецтвознавці та колекціонери і вся родина художника. Художник намалював ці портрети, бо для нього є цікавими ці люди. Отак показати всіх членів сім`ї –   це не тільки сміливий крок, а й шана.  Ніколи ще на персональних виставках у Полтаві ХХІ століття  не було представлено галерею родини художника. Іноді бувають портрети дружин, дітей, матерів…  Та й  мистецька родина Коркішків – єдина в Україні, де всі чоловіки є членами НСХУ, представниками харківської школи малярства. Цього професійного художника ми знаємо як пейзажиста, а от портрети здивували не тільки глядачів,  залюблених у мистецтво України, а й колег по цеху. Художник працював над цією виставкою  два роки.

 Тут є свій стиль виконання. Така картина написана не лише пензлем, а й, без перебільшення, серцем і душею художника. Він належить до українських митців високої мистецької культури. Глядачів у виставковій залі дивує і дуже приємно саме хист В. Коркішка  вловити психологічне «дихання», момент, через який і розкривається якась потаємна грань характеру, особистості. А ще імпонує колористика, тонке нюансування, тонкий «позір», як , наприклад, на портреті Людмили Солодкової чи Віталія Ханка, Андрія Сербутовського. Цей творчий комплекс портретів є відлунням епохи та великим художньо-мистецьким зразком, який гідний на своє продовження і поширення та наслідування сучасним молодими поколіннями полтавських  митців на шляху до їх творчого злету…

                          Оксана Кравченко , член НСХУ та МСПУ


Немає коментарів:

Дописати коментар