середу, 1 листопада 2023 р.

«Літератури дивна течія…»

Василь Васильович Яременко присвятив життя філології. «Я давно обрав собі свою нішу в літературознавстві: витягти із забуття письменників, які були заборонені, знищені. Реабілітацію розпочав із Бориса Грінченка. Ще в 1963 році Рильський і Білецький пробили у ЦК компартії дозвіл на видання двотомника Грінченка. І так випало, що займатися цим проєктом доручили мені. Так я почав реабілітацію письменників. І відтоді кого б я не видавав, це були забуті, знищені письменники».

Дитинство Василя  Яременка пройшло в селі Загрунівка Зінківського району та селі Воскобійники Шишацького району на Полтавщині. Закінчив Великосорочинське педучилище (1951), Київський педінститут (1961) та аспірантуру при ньому (1964).  Саме він реабілітував багатьох українських письменників і вперше про них написав. Видав майже 150 книжок — і своїх, і письменників, яких повертав із забуття, автор понад 300 публікацій з історії української журналістики, історії літератури, лексикографії.

«Більшовики сфальсифікували всю літературу ХІХ століття: поділили письменників на «чорних» і «червоних». Тож цей експеримент більшовики провели на літературі ХІХ століття. Шевченка зробили «червоним», Куліша — «чорним». Грінченко, за їхньою версією, «чорний», бо буржуазний націоналіст, а Грабовський — «червоний». За такою схемою сфальсифікували всю літературу ХІХ століття. Багато творів заборонили, схема самої історії літератури — ненаукова, ідеологічна» - зазначив науковець. 

У фонді внутрісистемного обміну ЦБ ПМТГ зберігається фундаментальне двотомне видання «Літератури дивна течія…». За цю працю професор Василь Яременко  отримав Міжнародну премію імені Володимира Винниченка. Легкий науковий стиль, емоційність, новизна матеріалу захоплює з перших сторінок.

 «Направляем для расстрела в Киеве приговореного к смерти Александра Островского, потому как в Полтаве растрелять неудобно, могут быть волнения среди украинцев». Олелько Островський — актор і письменник, якого 32–річним в 1919–му розстріляли більшовики.  Як свідчать сучасники, його твори були надзвичайно популярними. Василь Яременко провів кропітку літературну розвідку про надзвичайно талановитого режисера, актора, прозаїка, драматурга Олелька Островського.

Вчитуймося в праці Василя Яременка,наповнені гордістю за українську літературу, дивовижно багату на непересічні, талановиті імена.



Немає коментарів:

Дописати коментар