четвер, 12 травня 2022 р.

П’ятдесят на п’ятдесят

Продовжуємо у травні  цикл нарисів та кореспонденцій полтавки Оксани Кравченко «Моя Полтава - мої роки і спогади». Це 185 матеріал, опублікований на блозі «Бібліомозаїка».

Фотовернісаж під назвою «У світі фарб»  став унікальним проектом культурного життя Полтавщини. Адже ініціював його голова обласної організації НСФУ Сергій Назаркін , а голова обласної організації НСХУ України Юрій Самойленко підтримав.

Так дві потужні спілки краю  поєдналися у ньому. Спілка художників святкує свій піввіковий ювілей і на вернісажі у Художньому салоні представлені 50 портретів митців Полтавщини. Так двічі повторюється цифра «50». Тут мало парадних портретів митців і в цьому велика заслуга Сергія і його сина Іллі Назаркіних, визнаних фотохудожників Полтавського краю, якими пишаються мешканці обласного центру і не тільки. Кожний художник , член НСХУ, зображений радісним. Немає похмурих облич, немає злих і жорстоких поглядів. Всі митці у природному середовищі ( у майстернях, на вулицях нашого мста і  і в Лубнах…). Знімки зроблені неперевершеними авторами репортажної зйомки Назаркіними у  1997, 1998, 2004, 2005, 2012, 2015 і 2021 рр. Ця виставка ретроспективна і показує митців, які відійшли у інші світи і тих, хто нині торує мистецьку стежку. Так, на вернісажі поєдналися покоління «полтавської школи» реалістичного письма  живописці, художники-абстракціоністи,  також опішнянської школи гончарі і решетилівські килимарі.

Нещодавно показані  у Художньому салоні кольорові портрети заслужених художників України: Валерія Мозока, одного з найкращих портретистів нашої країни та Павла Волика, мистецької легенди Полтавщини, які в іншому світі. А ще Миколи Підгорного, завжди елегантного і стильного,  майстра історичних картин і портретів,  а ще портретиста-воїна, учасника П світової війни  Віктора Брикульця,  заслуженого художника України, єдиного на Полтавщині кавалера ордена Карла Фаберже. Фотопортрет , де бачимо художника, музиканта і  поета, єдиного майстра народних музичних інструментів на Полтавщині Івана Новобранця, заслуженого художника України , передає нам неповторний шарм цієї людини. На фото знято Володимира Бенфіалова, заслуженого художника України, з дружиною. Перед приміщенням краєзнавчого музею ім. В. Кричевського - мистецтвознавця, бібліографа і педагога Віталія Ханка, чиє ім`я відоме усій Україні. Є фото цілих  мистецьких родин, так Пілюгіних із Решетилівки та Анни й Ігоря Величків, родини найвідоміших гобеленістів Левадних із Полтави. Є  портрети окремих представників мистецьких родин, наприклад, В`ячеслав Коркішко і Вартан Макар`ян - гідні продовжувачі  талановитого родів живописців та керамістів, Ольга Курчакова - директор Полтавського художнього музею (галереї мистецтв)  ім. М. Ярошенка, мистецтвознавець. Полтавські абстракціоністи, як Григорій Волков, якого на творчість надихає саме життя,  колоритний живописець Анатолій Лавренко,  який нині на піку популярності.  Цікаві кольорові фото, де  показані решетилівський  килимар Олександр Бабенко, заслужений майстер народної творчості України, на фоні свого  твору  та за роботою  опішнянський гончар Василь Омеляненко, лауреат Шевченківської премії України.  Бачимо тут братів по крові і духу Олеся та Юрія Пошивайлів, схожого на Святого Миколая живописця Віктора Трохимця-Мілютина, найвідоміших у краї  графіків - майстриню з розпису тканин Ларису Лукаш і аквареліста, плакатиста Володимира Бернацького. 

Юрій Самойленко, голова ПОО НСХУ, портрет якого є на виставці, сказав, що цікаво переглядати знімки Назаркіних, бачимо кожну індивідуальність, а ще - це історична пам'ять, що збережена на портретах.  Юрій Олексійович запропонував, щоб кожний митець поставив свій підпис  на зворотній стороні фото. Художники його підтримали, тільки на виставку прийшли не всі, хто став її героєм. Сергій Назаркін щиро поділився спогадами про спілкування із митцями. Так, першою картиною  члена спілки художників була «Бабине літо» Ігоря Величка, а ще  25 років життя прожив поряд із Миколою Підгорним… «Кожна наша виставка зроблена для людей, а не для себе. Всі світлини ми даруємо музеям Полтави. Так, після виставок у краєзнавчому музеї, ми подарували в його фонди 1750 фотографій. Знімки із цієї виставки подаруємо Полтавському художньому музею (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка. Наша вся родина перехворіла на ковід цього року, тому ми не встигнули зробити всю серію , щоб увічнити всіх членів організації. Робота над проектом буде продовжена в 2022 році» - завершив свій виступ Сергій Назаркін  у виставковій залі салону.

Оксана Кравченко , член НСЖУ і МСПУ


 

Немає коментарів:

Дописати коментар