пʼятниця, 5 серпня 2022 р.

«Музейна корчма» завершила роботу

Продовжуємо цикл  замальовок та кореспонденцій «Моя Полтава – мої роки і спогади»  нашої читачки і дописувачки Оксани Кравченко.

Бувають книги, в яких гармонійно поєднується історія, політика, економіка, сільське господарство  та багато смаку? Так, адже в кожного з нас на полиці знайдеться улюблена добірка хороших кулінарних рецептів. 

Уважний читач знає, з-поза простих і практичних оповідей, постає велика історія народу — що їли, як подавали, під чиїм впливом знаходилися і як відзначали свята. Соуси й трави, ритуали й інгредієнти — усе це записано в рецептах, усе це оживає, коли господиня чи господар кидають до казанка те, що сказано у переказах. Рецепти не мають кордонів, вони зв'язують українців по світу в одне ціле. 

Саме такою є серія »Музейна корчма», що складається із 4-х книжечок – результат багаторічного дослідження, проведеного науковими співробітниками Полтавського обласного краєзнавчого музею імені Василя Кричевського. Марія Пісцова, завідувач відділу етнографії Полтавського обласного краєзнавчого музею імені Василя Кричевського,  представила  книжки із цієї унікальної для України серії про страви Полтавщини у бібліотеці-філії №5. Над розробкою цього проекту, що вилився у серією видань, надрукованих у Харкові у 2020-2021 роках, працювали впродовж тривалого часу дві талановиті полтавки Марія Пісцова та Наталія Сахно. Презентація  для переселенців у бібліотеці-філії № 5 МЦБС  5 липня завершила ознайомлення зі стравами полтавської кухні минулих століть.  Провела її одна із авторів  серії Марія Пісцова, красиво і цікаво. Це вже четвертий спільний проєкт із обласним краєзнавчим музеєм у 2022 році.

Оксана Кравченко, член НСЖУ та МСПУ


 

Немає коментарів:

Дописати коментар