суботу, 15 жовтня 2022 р.

Полудень віку

Продовжуємо серію  нарисів та кореспонденцій «Моя Полтава – мої роки і спогади» нашої активної читачки та волонтера Оксани Кравченко.

На вернісажі «Незалежність. Мистецький фронт»  виступив почесний гість із Києва Костянтин Чернявський, голова НСХУ. Він сказав, що кожен має на своєму місті робити все задля перемоги над нелюдами, наголосив: «Українець не той, хто має в родині українців, а той, хто передав дітям свою любов до рідної землі! Для мене і родини честь бути тут і з вами. Полтава – справжня духовна колиска України».

Він нагородив  найвищою нагородою спілки - медаллю «За творчі здобутки»: педагога і митця Святослава Пашинського (посмертно), голову ПОО НСХУ Юрія Самойленка, митців: Марину Рожнятовську і Дмитра Коршунова та Олексія Соболевського. За вагомий внесок в розвиток образотворчого мистецтва  нашої держави  вручив Почесні грамоти НСХУ: заслуженому працівнику культури України Віталію Ханку, заслуженому художнику України Миколі Підгорному, живописцю Григорію Волкову, заслуженому майстру народної творчості України Євгену Пілюгіну та заслуженому учителю України Олександру Білоуську, заслуженому художнику України Володимиру Бенфіалову.

Ольга Курчакова, директор Полтавського художнього музею (галереї мистецтв)імені Миколи Ярошенка  сказала у Художньому салоні, що щаслива бути часткою спілки, котра стоїть на позиціях українськості,  а ще нагадала про непохитне прагнення до волі українців.

У серпні у видавництві ТОВ «АСМІ» побачила світ унікальна для воєнного періоду книга «Спілка полудень віку. ПООНСХУ 50 років: альбом». ЇЇ упорядниками стали  полтавці О. Білоусько та Ю.Самойленко. Олександр  Білоусько - знаний український педагог, краєзнавець, член Національної спілки краєзнавців України, заслужений учитель України . Юрій Самойленко  - голова Полтавської обласної організації Національної спілки художників України, заслужений діяч мистецтв України.

У жовтні 2020 року Полтавська обласна організація НСХУ відзначила 50-ти річчя. Відбулася ювілейна виставка в Полтавському художньому музеї. І ось тепер вийшов альбом. У вступній статті до нього пан Олександр розповідає про розвиток мистецтва краю,  починаючи від передвижних художніх виставок 19 століття до малярських цехів та іконописних майстерень при монастирях, проходить  оглядово через радянський період, який позначився на роботі полтавських митців за  півстоліття життя нашої спілки, також охоплює період незалежної України.

У нас своя школа живопису, яка вирізняє Полтаву в арт-просторі України,  вона визначається потужним впливом традицій  і естетики модерних тенденцій, що переконливо звучать в творчості нових поколінь полтавських мистців. Нині у спілці 106 осіб. Діяльність організації охоплює усі види художнього мистецтва. Члени організації проживають у Полтаві, Лубнах, Миргороді Пирятині, Решетилівці та Опішні. Багато місця у вступній статті  пан Олександр приділено виставковій діяльності спілчан, згадуються тут всеукраїнські виставки та міжнародні мистецькі проєкти.

За роки існування спілка перетворилася на впливовий культурний центр Полтавщини. Цей альбом продовжує серію ювілейних видань, і є плодом жорстокого відбору. Тут представлені не всі члени спілки, лише 512 творів 100 авторів.

Оксана Кравченко, член НСХУ та МСПУ


 

Немає коментарів:

Дописати коментар