четвер, 8 лютого 2024 р.

6 психологічний курс у бібліотеці-філії №5

Продовжуємо публікацію матеріалів  активного волонтера Оксани Кравченко із багаторічного циклу «Моя Полтава – мої роки і спогади».

Коли розпочалася повномасштабна війна на Україні, то я створила унікальну авторську програму психологічної підтримки для переселенців різного віку  та фаху. 

Тоді, у березні 2022 року я не знала і не гадала, що вона буде жити у Полтаві два роки, без жодної державної чи спонсорської копійки на голому ентузіазмі людей, котрі мене добре знають і тих, хто познайомився зі мною за ці роки. У 2022 році в програмі працювало 18 проєктів, що охоплювали різні сторони життєдіяльності людей, минулого року їх було 33. 6 лютого розпочався новий проєкт із психологічного напрямку. Це тренінг: «Світла та темна сторона комунікації» із психологом та психотерапевтом Дмитром Медведєвим, із яким ми плідно співпрацювали минулого року у бібліотеці-філії 2. Нині розпочинається курс на базі бібліотеки № 5.  Заходи, у рамках курсу,  будуть корисні людям, які хочуть розібратися із темою конфліктів, образ на світ. А також тим, хто хоче навчитися більше довіряти та почуватися в безпеці.

Якщо сьогодні  ми запитаємо у будь-якого полтавця чи переселенця, як на нього чи неї вплинула війна, то перше, що почуємо: «Я втратив/ла відчуття безпеки». І це стає наріжним каменем внутрішнього стану, бо безпека була та  є основною потребою людини. Це впливає на психологічне та емоційне самопочуття. Говорили про те, що таке відчуття безпеки? Це внутрішній стан, коли людина відчуває, що її фізичне, емоційне та психологічне благополуччя не знаходиться під загрозою. Такого поняття, як абсолютна безпека, не існує. Почуття безпеки складається з таких аспектів:

Фізична безпека — включає в себе відсутність загрози фізичних травм, харчову безпеку та відсутність загрози для життя. Емоційна безпека — це здатність вільно виражати свої почуття, страхи і переживання, не побоюючись осуду чи реакції інших. Соціальна безпека — це стабільні взаємини з тими, хто вас оточує, і відчуття підтримки з боку родини, друзів і спільноти, а також довіра до інших людей та впевненість, що ви не залишитеся без допомоги в складній ситуації.Психологічна безпека — це відчуття внутрішньої гармонії та впевненості у своїх можливостях. Включає в себе відсутність стресу, тривоги та депресії.

Говорили на тренінгу і  про способи досягнення безпеки. 1. Самопізнання. 2. Здоровий спосіб життя. 3. Соціальні зв'язки. 4. Увага до себе та свого стану. 5. Встановлення кордонів. 6. Підтримка. 7. Розвиток навичок управління стресом та власним станом. 8. Позитивний внутрішній діалог. Здійснення цих кроків може сприяти психологічній та емоційній безпеці і підвищити загальне благополуччя. Тож долучайтеся до роботи  в тренінгу, адже ми не тільки зустрічаємося у лютому, а продовжимо заняття у березні.

Дякуємо пану Дмитру, що вже другий рік він співпрацює зі мною і допомагає переселенцям знайти себе і гармонію в житті у воєнний час. Дякуємо  співробітникам і завідуючій бібліотеки-філії № 5 за допомогу в  організації цього курсу. Хто відвідував минулого року такі заходи, той знає, що їх було 5 і по закінченні кожного постійні слухачі мали сертифікати європейського зразка. У 2024 році розпочався 6 курс професійної психологічної допомоги для переселенців із різних областей України та полтавців.

Оксана Кравченко, член НСЖУ та МСПУ


 

Немає коментарів:

Дописати коментар