середа, 27 березня 2024 р.

«Нескорений дух»

Продовжуємо публікувати матеріали волонтера Оксани Кравченко із багаторічного циклу «Моя Полтава – мої роки і спогади».

Така назва колективної виставки, що останньої днини лютого відкрилася у Художньому салоні по вул. Соборності в Полтаві  та водночас це і культурно-мистецький проєкт. Відкрила захід Наталія Валко, скрипалька із Києва, дружина військового, виконавши «Гімн України».

У Великій виставковій залі представлено твори у формі колажів, живописні та багато авторських технік, які розповідають очима полтавських митців про повномасштабну війну. Наприклад, Дмитро Фролов «Чи ми є брати?», Лідія Орел «Не пробачимо. Не забудемо». Є тут і скульптура, як Володимира Боумана «Незламний воїн».

Відкрив зібрання Юрій Самойленко, голова Полтавської організації НСХУ, наголосивши, що дуже відповідально бути зі своїм народом і перемогти ворога… Надав слово усім бажаючим. Ольга Курчакова, директор Полтавського художного музею (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка сказала:»Мистецтво – це зброя і кожен художник знаходиться на передовій цієї страшної війни». Вона поділилася спогадами про відвідання Відня,де проходила  у центральній виставковій залі колективна виставка українських митців авангарду та модерну. Туди потрапили й твори Івана Мясоєдова  із колекції нашого музею. Це відкриття для Європи. Ця виставка мандрує столицями, завдяки меценатам. 

Виставка, що відкрилася у  в салоні, показує, що твори мистецтва не маючи голосу, кричать, стверджують наше право на існування. Це і є вічне покликання авторів . коли художники, спілчани через себе пропускають цю тему і йде біль і крик від кожної роботи на виставці.

Тут було показано документальний фільм «Ключ і меч Святослава», який створив Денис Зозуля, член НСХУ. Він оператор та режисер стрічки про художника та педагога Свтослава Пашинського, котрий добровольцем пішов в 2014 році на війну та 2022 роках і загинув. Дві роботи представлені у Художньому салоні. Його виставка творчих робіт  нещодавно була показана в Києві.

Виставка справляє дуже сильне враження на глядачів, спокійно неможна дивитися на творчі роботи майстрів. Це наше  жахливе сьогодення та надія на перемогу.

Оксана Кравченко, член НСЖУ та МСПУ


1 коментар:

  1. Побували на відкритті та закритті проекту в Художньому салоні. Цікаво. Переселенці із Харківщини. Дякуємо, що пишете про події мистецького життя на блозі.

    ВідповістиВидалити