четвер, 28 березня 2024 р.

Новий проєкт, присвячений Тарасу Шевченку

Продовжуємо публікацію матеріалів волонтера Оксани Кравченко із циклу «Моя Полтава – мої роки і спогади».

Нещодавно побували на відкритті виставки графіки Володимира Куткіна «Шеченкіана» – «Борітеся, поборете…». Творчість цього житомирського митця, Заслуженого діяча мистецтв України та Народного художника України відкрив нам Олексій Петренко, меценат і колекціонер. 

Цей художник не відомий полтавцям.  Його роботи у колекціонерів придбав  видавець Олексій Петренко вже після смерті автора. У пан Олексія чимала колекція графіки українських художників ХХ ст. На виставці у літературно-меморіальному музеї В.Г. Короленка  показані ілюстрації до 2-х видань «Кобзаря» - 1963 та 1986 рр.  Є у колекції нашого земляка і ілюстрації  цього митця  до роману «Тронка» Олеся Гончара. Осібне місце займає у його творчості тема Гулагу, де провів 5 років життя, за звинувачення у антирадянській пропаганді й агітації та українському націоналізмі.  Покарання відбував в у В`ятських таборах. Із цієї серії ряд робіт показані на виставці в Полтаві. А ще цей художник створив велике мозаїчне панно «Великий Кобзар» у Ташкенті.

Цікаві листівки, створені паном Володимиром  за мотивами українських пісень. Не випадково відкрився захід виступом тріо бандуристок  «Срібні струни» Полтавської дитячої музичної школи № 1 імені Платона Майбороди. Наталія Ілієвська, Тетяна Бойко й Олена Коновал заспівали: «Якби мені крила», «Од села до села» та «Пісню про Україну». Вела презентацію Людмила Ольховська , провідний науковий співробітник музею, котра розповіла про низку мистецьких свят до Днів Тараса Шевченка у Полтаві, а також  про життєвий шлях цього народного художника України, що прожив цілу епоху за свої 76 років земного життя. Він працював у галузі станкової та книжкової графіки, живопису та монументально-декоративного мистецтва. На виставці у музеї показані малюнки Володимира Сергійовича, виконані графітними олівцями, багато ескізів. Показані на вернісажі і унікальні фотографії 50-80-х рр., котрі висвітлюють життя цієї неординарної людини. Створив цю експозицію  у музеї В. Г. Короленка Микола Ярошенко, галерист, який шанабливо поставився до творчої спадщини  житомирського митця.

Наприкінці презентації пан Олексій пообіцяв присутнім, що восени буде нова виставка акварелі художників-шестидесятників, де ми знову побачимо твори цього митця.

Оксана Кравченко, член НСЖУ, МСПУ




 

1 коментар:

  1. Олексій Петренко, колекціонер, відкрив Полтавцям художника Володимира Куткіна, а Оксана Кравченко, журналічт, гарно розповіла про це. Переселенці із Запоріжжя.

    ВідповістиВидалити