понеділок, 14 серпня 2023 р.

Три свята – Три Спаси

Серпень – благодатний місяць, коли українці збирають врожаї на полях, городах і в садах. Не дивно, що в цей період душа прагне свята. 

Саме на серпень припадають улюблені літні релігійні свята наших предків – три Спаси, кожен з яких має свою історію та особливі традиції.

Маковія – день семи святих мучеників Маккавеїв припадає на 14 серпня. Медовий Спас або Маковій – перше з трьох літніх свят, які вшановують Спасителя, цього ж дня також починається Успенський піст, який триває до Успіння Пресвятої Богородиці (28 серпня).

Це свято ще називали Першим Спасом або Спасом на воді. Саме тоді вода в річці вважалася цілющою, тому всі до схід сонця купалися. На Маковія у церквах святили воду, квіти, мак. Зранку дівчата й жінки, хлопці й чоловіки по-святковому вбрані, несли до храму на посвяту великі букети васильків, чорнобривців та голівки маку. Опісля квіти й мак клали під образи. Навесні свячений мак сіяли, а сухі квіти дівчата вплітали в коси – «щоб не випадало волосся». На свято Маковія частувалися шуликами, паляницями, варениками, а також пшеничними коржами, залитими в макітрі медом з розтертим маком.

Назва «Медовий Спас» - народна, з’явилася вона тому, що саме цього дня в церквах освячують різнотрав’я, мед і саме в цей період починається збирання меду з вуликів.

«Прийшов Спас – пішло літо від нас», - казали селяни, святкуючи 

19 серпня Преображення Господнє або Другий Спас. Напередодні Спаса робили свічки. Спасівські свічки вважалися оберегами від усіляких напастей. Спас був днем першої проби яблук та іншої садовини, тому його називають Яблучним. До цього дня їсти все це вважалося великим гріхом.

Яблука, груші та різні плоди селяни несли до церкви та освячували. Відсвяткувавши другий Спас, хлібороби починали оранку полів під озимі, готували насіння, бо вже відчувалося наближення осені. Недарма в народі казали: «Прийшов Другий Спас – бери рукавиці про запас». Спас – це ще й день поминання померлих родичів. Селяни збиралися на цвинтарі, клали на могилки свячені яблука й груші, прохали священника, щоб відправив панахиду. У цей день обрядовою їжею були вареники з яблуками і медом, галушки яблучні, яблучна бабка і яблучний соложеник.

Третій Спас святкують 29 серпня, відразу ж за Першою Пречистою – Успінням Богородиці. Роботи на полях завершувалися і дівчата могли вже більше спілкуватися з хлопцями. «Прийшла Перша Пречиста, стала дівка речиста.» Успіння пройшло – сонце на осінь пішло. Вже закінчувався серпень і чулося дихання холодної пори. Третій Спас завершував Спасівку. Наприкінці літа час дозрівання горіхів, які збирали та запасали на зиму, тому в народі свято іменували Горіховим Спасом. Хлібний Спас – це ще одна назва свята на честь закінчення жнив, початку посіву озимих та випікання першого хліба із зерна нового врожаю. У народі говорили: «Третій Спас хліба припас.» На Третій Спас заведено освячувати горіхи та хліб, випечений з нового врожаю.

З літератури бібліотеки-філії № 5 користувачі мають нагоду ознайомитися з традиціями та народними прикметами цих великих свят, дізнатися про цілющі властивості меду, про користь бджільництва. А працівники запропонують рецепти смаколиків, які зазвичай готують в ці дні.

Три Спаса – прекрасний привід поласувати тим, що дозріло в лісах, садах і на полях. Вважається, що в ці дні у фруктах, горіхах, меді та хлібі зосереджена вся позитивна енергія землі. І, здавалося б, звичайні продукти стають найпотужнішим зарядом, який допомагає придбати здоров’я, удачу і благополуччя. Чого ми вам і бажаємо!


 

1 коментар:

  1. Спасибі. Дуже добре, що пишете про свята українського народу. Це допомагає жити в наш час.

    ВідповістиВидалити