четвер, 3 серпня 2023 р.

«Пісенні перлини України»

Продовжуємо публікацію матеріалів із циклу «Моя Полтава – мої роки і спогади» волонтера Оксани Кравченко.
Нещодавно концерт «Пісенні перлини України» проходив між двома тривогами, де ми не дослухали 6 номерів. Але від того, як грав Полтавський академічний симфонічний оркестр, як співали солісти, як читала вірші українською мовою Аліна Синяговська піднімалася хвиля емоцій, позитиву, що котилися у зал і поверталися на сцену.Наша мова недарма зветься «солов’їною» — ми любимо і вміємо співати. Українці народжуються з піснею і вмирають також із нею, проносячи її через все життя. І пливе над нивами, над степами і над морями українська пісня… І живе разом із нею український народ. Народна музика активізує розумові здібності, зосередженість, а також здатна підвищувати інтелект людини. Крім того, спів народних пісень покращує імунітет людини. Звукові вібрації стимулюють кровообіг, емоційний тонус. Під дією ритму активізується дихання, збільшується вентиляція легенів. Це є позитивними факторами для покращення здоров’я, що є неоціненним феноменом буття. Українська пісня є найважливішим чинником психофізичного здоров’я людини. 
Всі артисти виступали блискуче. Ми почули 2 інструментальних твори. А далі — пісні про кохання — взаємне чи нещасне, що є найбільшим пластом родинно-побутових пісень. Це були ніжні, мелодійні та поетичні твори. Письменник Михайло Стельмах називав пісні про кохання душею народу. Однією з найпопулярніших і до сьогодні є “Цвіте терен, цвіте терен”, яку на початку концерту акапельно виконала Наталія Сулаєва, заслужена артистка України. У концерті брали участь відомі в Полтаві виконавці: Олена Шевченко, заслужена артистка України, Лідія Кретова та Дмитро Соколов, Вікторія Ягідка та інші. Щось неймовірне було в аурі того концерту, коли за диригентським пультом був Віталій Скакун¸ народний артист України. Було дуже круто, бездоганно і чаруюче! Наші артисти найталановитіші! Вони, як завжди, вразили і закохали у самісіньке серце. Ми пишаємося нашим Академічним симфонічним оркестром та його солістами!
Оксана Кравченко член НСЖУ та МСПУ





1 коментар:

  1. Не всі зможуть побувати на концертах Полтавського академічного симфонічного оркестру наживо. А, прочитавши на блозі, стають дотичними до високого мистецтва.

    ВідповістиВидалити