понеділок, 7 серпня 2023 р.

Українські роки Юзефа Ігнація Крашевського

Юзеф-Ігнацій Крашевський (1812—1887) — польський письменник, публіцист, видавець, історик, філософ, польський та український громадський і політичний діяч, його титанічна праця занесена як своєрідний рекорд до Книги рекордів Гінесса (літературна спадщина налічує близько 600 томів романів, повістей, поетичних і драматичних творів, а також робіт з етнографії, фольклористики, публіцистичних і літературно-критичних статей).

Талант Ігнація Крашевського засяяв саме в Україні. Двадцять  із 75 років  письменник прожив на Волині, зокрема сім — у її губернському центрі Житомирі. «Житомир - спокійне містечко, околиці чудові! Нічого у нас в краї не знаю кращого. Наш дім в центрі міста і у “кутку” та у тиші, – від вулиці відокремлений палісадником».   Роки, проведені в Житомирі, стали чи не найпліднішими: як розповідав сам Крашевський, за 10 днів він міг написати тут цілий том роману.  Уперше вже дорослого Крашевського, дитинство і юність якого минули у Польщі й Литві, доля пов’язала з Україною в 1834 році, коли молодий випускник університету у Вільно здобував посаду викладача кафедри польської мови і літератури Київського університету. На заваді цьому призначенню стало «сумнівне минуле» вчорашнього студента, якого за участь у польському національно-визвольному русі ув’язнювали, а після звільнення він перебував під наглядом поліції.

Саме цей письменник відкрив полякам справжню Україну, з легкої руки Крашевського саме українці стали першими в літературі Польщі представниками простого люду, звеличеними до рангу героїв романів і повістей, а написані Крашевським краєзнавчі розвідки сповнені щирого зачарування красою українського Полісся та доброзичливості в зображенні життя і побуту поліщуків. «Багато фактів я брав безпосередньо з життя. Впродовж двадцяти років постійно роз'їжджав, спілкуючись із народом, слухав, спостерігав, спонукав селян до відвертих розповідей. Ось істинна історія виникнення моїх повістей», - так охарактеризував свою творчу лабораторію сам письменник.

Дещо з написаного Крашевським не витримало випробування часом і забулося, але кращі його художні твори зберігають популярність серед читачів. Запрошуємо до бібліотеки-філії № 5, щоб познайомитись з історичними романами «Графиня Козель», «Маслав», «Кунігас», «Король холопів» та повістями «Уляна», «Історія Савки», «Ярина», що присвячені життю українських селян на Волині.


 

1 коментар:

  1. Ю. Крашевський нині забутий на Україні. Я читала його романи. А "Графиню Козель" і читала неодноразово і бачила фільм. Спасибі, бібліотекарі, що нагадали про нього нам.

    ВідповістиВидалити