середа, 10 січня 2024 р.

Особливий рік

Ми всі колись задумувались: що таке високосний рік та як його визначають?

Кожні чотири роки до календаря додається один додатковий день. Такі роки називають високосними.

Останній високосний рік був 2020-го, тож 2024 рік також є таким. Сам термін «високосний» прийшов до нас зі Стародавнього Риму. 

Українською мовою його можна перекласти як «подвоєний шостий» або «бісекстильний», що на латині звучить «bis sextus». Саме поняття було встановлене понад дві тисячі років тому римським імператором Гаєм Юлієм Цезарем. Він запровадив календар, який базувався на періодах, коли Земля повертається до Сонця. Сьогодні він відомий як «юліанський календар». За розрахунками древніх математиків та астрономів тривалість року дорівнює 365 діб і 6 годин. Щоб додаткова чверть доби не ускладнювала розрахунки, було виділено раз на чотири роки додавати до календаря один додатковий день. Це завжди 29 лютого.

Чому саме ця дата?

У Стародавньому Римі рахунок днів відрізнявся від сучасного – останній день зими (28 лютого) називали «шостим днем перед березневими календами». Тому Юлій Цезар кожного четвертого року встановив «другий шостий» день. Наші предки високосний рік називали переступним або Касьянів рік. А 29 лютого досі називають Касьянів день.

У високосному році 366, а не 365 днів, тому 2024 рік ми проживемо на одну добу довше. Цей особливий рік буває лише 47 разів на 400 років.

У народних віруваннях наших предків до високосного року було доволі негативне ставлення.

Ці роки завжди вважали нещасливими й небезпечними. Традиційно все, що виходить за межі звичайного, обростає в народі численними прикметами і забобонами. Тому існувало безліч заборон, які стосувалися цього періоду: не можна починати будівництво будинку, краще не купувати житло і не переїжджати на нове місце проживання, поганою прикметою вважається одруження. В давнину вважалося, якщо зіграти весілля в такий період, то сім’я швидко розпадеться. Правда це чи ні – вирішувати лише вам. Але навіть сьогодні, коли пара молодих підбирає дату для весілля, то спочатку вони дізнаються чи буде рік високосним. А от подружнім парам, які розлучилися у високосному році, треба придбати рушник, який несуть до церкви.

Ставлення до дітей, які народилися в цей рік було неоднозначним. З одного боку наші предки вірили, що така дитина обдарована Богом. Інші, навпаки, вірили, що поява на світ нового життя в такий період несе малюкові сумну й нещасливу долю.

Люди, які з’явилися на світ 29 лютого, вважалися особливими. Кожен із нас замислювався: як вони святкують день народження? Водночас із давніх-давен існує повір’я, що вони проживуть довге життя. Зараз у світі проживає трішки більше 4,1 мільйона людей, які народилися у цей день. Американське місто Антоні у Техасі запрошує таких щасливчиків до себе кожного року 29 лютого, щоб відсвяткувати разом. Місто проголосило себе «високосною столицею світу» і кожні 4 роки влаштовує фестиваль.

А ще у високосний рік на Різдвяні свята не ходили колядувати, існувало повір’я, що перевдягнувшись у костюми, колядники приймуть на себе поведінку тварин. 

Вірити у забобони чи ні – справа кожного. Психологи радять не шукати підтвердження негативним прикметам. Здійснюйте серйозні зміни в своєму житті в ті періоди, які вважаєте сприятливими.

Головне – не втрачати оптимізму та будувати плани на майбутнє.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар