субота, 13 січня 2024 р.

Виставка Максима Юхна

Продовжуємо публікацію матеріалів  волонтера Оксани Кравченко із багаторічного циклу «Моя Полтава – мої роки і спогади».

Другий рік триває повномасштабна війна на Україні. Для художників моєї країни настав час знаходити свої способи відображення цієї драматичної теми. Мистецтво — це просто спосіб мислення, спосіб життя, одна з небагатьох професій, що приносить якомога менше шкоди людству і світу. Але зараз ми зрозуміли, що культура — це теж зброя, естетична зброя. І усвідомлення цього вимагає від митців більш відповідально ставитися до образів і сенсів, які  вкладають в свої нові роботи. 

Нещодавно побувала на персональній виставці Максима Юхна під назвою «Одного разу», що відкрилася у Художньому салоні. Полтавського митця Максима Юхна знаю давно. Багато років тому  влаштовувала йому  1 персональну виставку  у бібліотеці приватного вузу, де працювала завідуючою. Тоді мені його представили, як учня Анатолія Лавренка. Справді картини, що виставив у бібліотеці,  були схожі на роботи професійного художника Лавренка.  Пройшли роки, уважно спостерігала за творчістю цього молодого митця, раділа успіхам. Нині Максим Юхно є членом НСХУ. Веде активну виставкову діяльність. Лише у  2022 році його твори були на бієнале в Венеції,  у 2019 році  - Алітусі. У минулому році двічі  виставлявся у Мілані, а ще на Днях Данте  у Флоренції. Цього року  -  у Києві. Так випускник Полтавського національного педагогічного університету ім. В. Г. Короленка  підкорює Європу.  А ще він талановитий педагог.  Вже 5 років  в Полтаві працює його авторська студія «Рудий Кіт», співпрацює з «Мистецьким штабом»  з 2022 року. Він веде арт-школу для дорослих, віком від 6 до 55 років. 

Максима характеризує пошук нетрадиційних виражальних засобів, що передають зміст твору для сприймання його передовсім на філософському й асоціативно-чуттєвому рівнях, завдяки широкому використанню автором художніх прийомів символізму й алегорії, створенню відповідної кольорової гами для зображення сцен, що не повторюють реальні події, є не сюжетами, а радше алюзіями на пізнаваність цих подій нашою уявою. Картини на виставці складні для сприйняття, це метафізичні рефлексії на тему війни і сьогодення, відносини між людьми. Тут є люди ( реальні та блазні),  також птахи, риби, зайці, коти але здебільшого  не конкретні, а зображені в інтерпретації. Головна тема  творів, показаних у салоні – філософська. Це пошуки шляху до світла. Картина під назвою «Маки. Почалося» написана вечором напередодні війни. Передчуття художника , що зображені на полотні,  здійсняться через декілька годин. Це своєрідне живописне передбачення лиха…  А от «Київ. Ребе» - твір написаний, коли був напад на Київ. Цікаво, що на вернісажі ми побачили і дві картини учениць  Максима, що зустрічається зрідка в Полтаві.  Це твори Наталії Романенко та Анни Маслової, котрі були присутні  на виставці свого вчителя.

Оксана Кравченко, член НСХУ та МСПУ






Немає коментарів:

Дописати коментар