пʼятниця, 19 січня 2024 р.

Навчайтесь у минулого, створюйте майбутнє

Чи знаєте ви, що поєднує водні лижі, хутряні навушники, фруктове морозиво на паличці, шрифт Брайля? Усі ці очевидні сьогодні предмети були винайдені дітьми. В дитинстві до людини приходить безліч ідей – як розумних, так і безглуздих, але більша частина з них, на жаль, забувається. Тим не менш, деякі діти стали справжніми винахідниками і додали свій внесок у навколишній нас світ високих технологій.

Від іграшок до серйозних засобів пересування і обчислювальної техніки – діти можуть усе. Не варто відкидати ідеї, що прийшли в голову дитині – якась із них може визначити наше майбутнє. Дітям належить безліч цінних винаходів, що користуються великою популярністю у всьому світі. І не дивно, адже їх погляд на звичайні для нас об’єкти та ситуації – зовсім незвичайні. Вони цілком можуть помітити те, що дорослими з тієї чи іншої причини просто проігноровано. Діти – відмінні винахідники. Це – батут, рукавички без пальців, калькулятор та багато інших. З огляду на незаперечні факти дитячої винахідливості в міжнародному середовищі виникла ідея щорічного проведення Дня дітей-винахідників. Датою цієї календарної події був обраний день народження Бенджаміна Франкліна, знаменитого американського діяча – 17 січня, який з 12 років цікавився винахідництвом. Він придумав собі застосування для більш швидкого плавання і винайшов ласти, щоправда пропонував вдягати їх на руки. У списку його винаходів – крісло-гойдалка та біфокальні окуляри.

Історія знає багато прикладів-винаходів, в яких діти грали одну з ключових ролей. У 1642 році геніальний французький математик Блез Паскаль, будучи ще зовсім юним, хотів допомогти батькові, який працював збирачем податків. Саме тоді він зібрав «механічну лічильну машину», прообраз калькулятора. На жаль, із двадцяти створених ним примірників жоден не зберігся до наших днів.

Рельєфно-точковий тактильний шрифт, призначений для письма і читання незрячими людьми, у 1824 році розробив французький підліток 15-річний син чоботаря Луї Брайль, який з трьох років був сліпий. За основу свого шрифту він взяв «нічний шрифт» капітана артилерії Шарля Барб’є, який використовувався військовими того часу для читання донесень в темряву. Це – шрифт Брайля.

У 1922 році Ральфу Самуельсону, який відпочивав на озері разом зі своїм братом, прийшла в голову ідея прокотитися на лижах по воді. Для цього він використовував звичайні лижі, оснастивши їх більш міцними ремінцями. Ральф не запатентував винахід, але Асоціація водно-лижного спорту США офіційно вважає його першою людиною, яка прокотилася на водних лижах.

Більш ніж сто років тому, американський підліток Френк Енперсон в 11-річному віці винайшов фруктове морозиво на паличці. Саме відкриття відбулося випадково: одного вечора взимку він залишив сік на вулиці. Вранці в склянці виявилося фруктове морозиво, яке сподобалося його рідним та друзям. Коли Френку виповнилося 29 років, він запатентував свій винахід. А вже через два роки, в 1925  морозиво продавали по всій Америці.

Жозеф-Арман Бомбардьє в свої 15 років зі старого автомобіля фірми «Форд» зробив такий вид транспорту, як снігохід.

Якщо вам стало цікаво, звертайтесь до працівників бібліотеки-філії №5, де вам запропонують цікаву літературу по цій тематиці.

А в наш час за рік діти вигадують та створюють близько 500 винаходів, які здатні скласти конкуренцію ідеям дорослих.

У День дитячих винаходів у світі відбуваються численні їх демонстрації. Це - реальна нагода порадіти дитячим досягненням, заохотити юних винахідників і надихнути на нові відкриття.

Юні дослідники із України беруть участь у щорічній міжнародній конференції молодих учених. Делегації Малої академії наук здобувають там високі нагороди.. Іларіон Кулєшов із міста Запоріжжя представив розробку експрес-аналізу дисперсних систем. Юний науковець придумав прилад, який допомагає з’ясувати, наскільки забрудненою є вода на вміст пилу, бруду, шматків пластика. Борис Чубін, одеський школяр, у 2017 році створив унікальний навігаційний міні-комп’ютер для незрячих людей. Пристрій допомагає людям із вадами зору у переміщенні в населених пунктах та між ними. А дніпровський школяр Ігор Шибка для незрячих людей створив електронні окуляри аби зробити їх життя комфортнішим.

Дитячі дослідження та винаходи заслуговують на найвище світове визнання, найкраще доводять, що наука – це таки суперсила.




 

Немає коментарів:

Дописати коментар