вівторок, 11 липня 2023 р.

Слово про «Арт Фронт»

Продовжуємо публікацію матеріалів волонтера Оксани Кравченко у циклі « Моя Полтава – мої роки і спогади».

Побували на виставці «Арт Фронт» учнів Опішнянського державного художнього ліцею імені Василя Кричевського, що вже понад 25 років працює у столиці українського гончарства. Відомий він в Україні, завдяки 13 Міжнародним молодіжним гончарським фестивалям, котрі проходили у його стінах. 

На колективній ретроспективній виставці у ПХМГМ ім. М. Ярошенка представлено твори вихованців ліцею та майстрів навчально-виробничої гончарної майстерні, що є підсумком роботи цього навчального закладу за чверть століття. Це представники сучасного гончарства у найвищому місті Полтавщини, що стоїть на семи горбах, утворених Ворсклою, і пам’ятає битву зі шведами, розвивається впродовж трьох тисячоліть. Віковий доробок гончарів – одне з джерел формування національної культури, зафіксована в глині духовність. На початку ХХ століття тут було майже 1000 гончарів. Їхні вироби розходилися по навколишніх селах і далеко від Полтавщини.

Переселенці із Харкова та Лисичанська побачили тут різноманіття гончарних виробів, наче побували у казці. Ми побачили на виставці повсякденну, а також різноманітну святкову кераміку. Це і поливаний мальований декоративно-побутовий посуд (горщики, глечики, макітри, миски, дзбанки, куманці, барильця, баклаги), і посуд, розписаний у техніці ріжкування або фляндрівки, переважно рослинним орнаментом, і фігурний декоративний посуд скульптурного характеру зі стилізованим зображенням тварин (леви, барани, бики, коники, півні). Посуд має надзвичайно різноманітний асортимент, пластичною досконалістю форм, яскравістю барв і високими технічними якостями. Однак тут показані не лише гончарні вироби, а й живопис та графіка. Виставка умовно поділена на 2 частини, до і після повномасштабного вторгнення. Найбільше творів періоду повномасштабної війни на Україні –  глиняні Янголи, серед них привертають увагу Світлани Мотрій, заслуженого майстра народної творчості України, та Вікторії Заліської, члена НСНМНМ України, які виготовила гончар Валентина Гармаш, член НСНМНМ України. Ансамбль «Чураївна» Полтавської обласної філармонії, на вернісажі створив атмосферу свята, виконавши відомі присутнім українські та всесвітні інструментальні композиції. Так здійснилася мрія переселенців ближче ознайомитися із мистецтвом вихованців цього унікального навчального закладу.

Оксана Кравченко , член НСЖУ та МСПУ


 

Немає коментарів:

Дописати коментар