пʼятницю, 21 липня 2023 р.

Поділ

Нині Поділ вважається доволі близькою до центру частиною міста і цілком комфортабельним районом. 

Проте так було не завжди. Взагалі, Поділ – це досить поширена давня назва, що означає низинну частину. У нас – це міський куток, що проліг попід високим пагорбом, де й виникла Полтава. Його вулиці й провулки з будиночками, а нині і багатоповерхівки, збігають униз до приворсклянської  низини. 

Тут був розташований посад давнього сіверянського городища, яке потім стало козацькою фортецею. У ХVІІ столітті на Подолі базувалася окрема сотня Полтавського полку. Серед хаток височіла дерев’яна Різдвяно-Богородицька церква, яка у 1771 році згоріла. Натомість у 1775 році заможні подоляни побудували новий храм. Він проіснував до 1896 року, потім його розібрали і спорудили новий цегляний.

Цей міський куток був віддаленою сільською околицею Полтави. Особливістю її був міст через Ворсклу, який був споруджений у 1802-1808 роках. 

Поділ почав розвиватися, коли до Полтави з Ромен у 1852 році перевели Іллінський ярмарок. На тому місці, де стіною стояли очерет та осока, де тяглися заболочені луки, був обладнаний Кінно-Ярмарковий майдан (нині він носить ім’я Богдана Хмельницького). На ньому торгували кіньми, волами, коровами та іншою різноманітною живністю. Ярмарок був досить відомим і давав місту значний прибуток. Іншим поштовхом до розвитку цього району стало спорудження залізниці, яка у 1870 році пройшла через Полтаву на Кременчук і Харків. А вже у 1871 році тут спорудили Південний вокзал, поряд побудували паровозоремонтні майстерні та депо. 

В той же час у цьому міському кутку виникло кілька великих млинів, які належали Молдавському, Чечуліну та Ейдлеру. Нині тут розташований потужний млинкомбінат. Та, незважаючи на таке пожвавлення, на вулицях збереглася тиха й затишна атмосфера.

Аж в 70-80-х роках ХХ століття Поділ почав інтенсивно забудовуватись. Замість старих хаток постали квартали багатоповерхових житлових будинків. На Подолі – всього доволі: і зелені пагорби, де розташовані чепурні будиночки з садочками, і приворсклянські низини з пляжами, а також різні підприємства. Є стадіон «Локомотив», дві школи, Полтавський фаховий коледж транспортного будівництва, Будинок науки і техніки залізничників і ще багато чого.

Ми зробили для користувачів ще один екскурс в історичне минуле нашого міста і щоб дізнатися більше про цей чарівний куточок Полтави , просимо завітати до бібліотеки-філії № 5, де вам запропонують багато цікавої інформації.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар