вівторок, 18 липня 2023 р.

Леонід Талалай. Лауреат Шевченківської премії

"Леонід Талалай був прекрасною людиною і талановитим поетом. Він був товариським, добрим, приязним і завжди посміхався. Леонід постійно жартував і любив декламувати свої вірші. Серед письменників він мав багато друзів, які можуть сказати про нього лише добрі слова», - згадує Михайло Сидоржевський, голова Національної спілки письменників.

Тиша в саду. Відерце.

Яблука. Сонця плями.

І спокій такий на серці,

Немов посміхнулась мама.

Леонід Талалай народився 11 листопада 1941 року в селі Савинці Харківської області в родині колгоспників. Вірші почав писати у 5 класі, з 15 років друкувався у горлівській міській газеті "Кочегарка". Служив у ракетних військах, де отримав велику дозу опромінення. Як згадувала його дружина: «Лікарі навіть діагнозу поставити не могли. Готувався до найгіршого. Це видно і з його поезії того часу. Але поступово, працюючи над собою, одужав". Після армії підробляв у колгоспах Харківщини і Полтавщини - влітку будував корівники і свинарники, а взимку займався творчістю.

До Києва Талалай переїхав 1976 року. Видав 17 поетичних книг. За збірку "Вибране" був удостоєний Державної премії України ім. Шевченка.

Бігло літо по воді

І летіло в тихім небі,

Залишаючи в гнізді

Тільки спогади про себе.

«Леонід Талалай прожив щасливе життя. Він жив як справжній поет: любив подорожувати, рибалити, ніколи не ставив гроші на перше місце. Статки мав малі. Казав: "За все треба платити. За свою свободу плачу нестатками". Останні роки йому допомагали друзі. Від грошей не відмовлявся. Казав: "Спасибі. Відтанцюю", - розповідав Михайло Слабошпицький.

А що залишиться на потім,

Якщо вогонь дотліє?

Ти скажеш: «Тільки попіл…»

А я скажу : «Надія…»

"В останні роки його поезії стали брутальними і страшно гіркими, як саме життя. Його остання добірка в "Літературній Україні" вийшла потойбічною. Здавалося, що він у тих віршах прощався. Всі, хто їх читав, говорили про якесь погане передчуття".

Отак би йти і йти за плугом,

іти, зникаючи за пругом,

іти, не думаючи гірко,

що вже позаду світлий день,

і не помітити, як зірка

в глибоку борозну впаде.

Твори глибокого лірика з ясним і філософськи проникливим поглядом на життя чекають на вас в бібліотеці-філії № 5.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар