четвер, 12 жовтня 2023 р.

Діємо для здоров‘я

Харчуватися правильно та здорово можна з дуже обмеженим бюджетом. Головне — правильно підійти до складання раціону і дотримуватись основних правил.

📌 Меню на тиждень має складатись на основі принципів Тарілки здорового харчування: добова норма харчування має залишатись у межах 2000-2500 ккал. 

Із них 50% — клітковина (овочі, фрукти, зелень, ягоди), 25% — складні вуглеводи (крупи, хліб, макаронні вироби), 25% — білки (яйця, птиця, риба, бобові, горіхи, а також молочні продукти — несолодкий білий йогурт, молодий сир.

📌 М'ясо та м’ясні субпродукти потрібно вживати не менше 2-3 разів на тиждень. Стільки ж — насичену жирами Омега-3 морську рибу (не обов’язково дорогу — чудово підійде салака, оселедець, скумбрія). Інші гарні джерела протеїну — це бобові (горох, сочевиця, нут) та яйця.

📌 Здорове харчування — це передусім про правильне приготування продуктів. Відмовтесь від смаженого і частіше тушкуйте, варіть та запікайте страви.

📌 Контролюйте кількість цукру та солі в раціоні. Добова норма цукру має бути до 10 ложок (а краще менше), а солі — до 5 г (1 чайна ложка). А щоб їжа не була прісною, додавайте до неї сушені чи свіжі ароматні трави (кріп, базилік, орегано), чорний перець, часник або лимонний сік.

📌 Ферментовані продукти — це піклування про здорову мікрофлору кишківника, яка необхідна для сильного імунітету. Корисні ферменти ви знайдете у квашених овочах та кисломолочних продуктах (кефір, ряжанка, йогурт без цукру).

📌 Вживайте щонайменше 5 порцій (по 80 грам кожна) фруктів та овочів на день.

📌 Пийте більше води — до 6-8 склянок на день. Це без урахування чаю, соків чи інших напоїв.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0fhpvjVreQ5yRQpX3NQLKWYaPT7LpqB59UUoPcg4sC2jHKivBTbXNPpbrR88sNTUdl&id=100064064711417&sfnsn=mo

 

2 коментарі:

  1. Дякую за цікаву та корисну інформацію

    ВідповістиВидалити
  2. Корисно і пізнавально читати. Переселенці із Харкова та області.

    ВідповістиВидалити