пʼятницю, 6 жовтня 2023 р.

«До вас я мовлю серцем, горді люди!»

Лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Петро Мойсейович Перебийніс народився 6 червня 1937 року в селі Слободі Шаргородській на Вінниччині.

Пора. Скажу про себе.

Народився Двадцятого століття

на планеті Земля

в родині Людства.

За першою освітою здобув фах агронома-рільника, але любов до слова привела до факультету журналістики Львівського університету ім. Івана Франка.

У кого – барви на палітрі.

У кого – ноти перелітні.

У кого – бронза на граніті.

А в мене – слово рідне.

Єдине, ні на що не схоже.

О дар небесний, слово Боже!

Твори поета друкувалися і виходили окремими книгами у перекладах багатьма іноземними мовами. На його слова композитори Олександр Білаш, Віталій Кирейко, Володимир Костенко, Василь Литвин, Іван Сльота та ін. написали популярні пісні.

Краю мій чудовий, щире твоє слово,

Небо твоє ніжно-голубе.

Рідна Україно, земле колискова,

Обіймаю піснею тебе.

З 1955 року Петро Перебийніс створив двадцять збірок віршів і поем. Найвідоміші з них - «Точний час» (1990), «На світанку роси» (1996), «Княжа Лука» (1999), «Чотири вежі» (2004), «Пшеничний годинник» (2005).

« … ви не знайдете в поета вірша, в якому б не бринів промінчик світла, попри трагізм буття, попри людську гріховність і недосконалість» - підкреслював літературний критик Василь Слапчук.


Що таке вічність?

Вона у твоїх руках.

Вічність – оце деревце,

яке ти вирішив посадити.

Запрошуємо до бібліотеки-філії № 5, щоб відкрити для себе світ поезії Петра Перебийноса.




 

1 коментар:

  1. Перебийніс практично невідомий полтавцям. Спасибі,бібліотекарі, що ви знаходите цікаві постаті нашої сучасності і розповідаєте про них полтавчанам і не тільки. Бібліотекарі філії № 5 - ви піонери і першовідкривачі у морі сучасних письменників України. Шана Вам і хвала за титанічну роботу!

    ВідповістиВидалити