середу, 4 жовтня 2023 р.

Що робити при постійній роздратованості?

Роздратованість — тимчасова реакція або постійна риса характеру, в основі якої лежить підвищена емоційна реакція на зовнішні і внутрішні чинники. Проявляється злістю, гнівом, агресією та відповідною реакцією організму — пришвидшенням серцебиття і дихання, тощо. 
Дратівливість може бути як нормальною, так і патологічною, тобто пов’язаною з порушенням психічного стану або захворюваннями. 
🔹Фізіологічна роздратованість. До нормальних, фізіологічних причин підвищеної дратівливості відносяться характер людини; особливості темпераменту зумовлені функціонуванням центральної нервової системи; втома; повсякденні проблеми; надмірне або неприємне спілкування з іншими людьми;  недосипання; гормональні зміни. 
🔹Роздратованість зумовлена психологічними чинниками. У деяких випадках надмірна дратівливість є результатом короткочасного або тривалого впливу емоційних та психологічних факторів, в тому числі  стресу. Психоемоційні навантаження, тривалий стрес, негативні емоції та конфлікти призводять до розвитку нервово-психічного виснаження, однією з рис якого є підвищена збудливість та дратівливість. При цьому у людини знижується здатність повноцінно працювати, спілкуватися з людьми і відпочивати. 
🔹Роздратованість як симптом захворювання. Дратівливість може бути проявом психічних або соматичних захворювань, а саме:  
◽️неврастенія, депресія, неврози, нав'язливі дії; шизофренія; 
◽️ураження центральної нервової системи (епілепсія, інсульти, пухлини мозку, різні варіанти деменцій (наприклад — хвороба Альцгеймера); 
◽️ендокринні патології (поширені причини дратівливості — гіпертиреоз, цукровий діабет, хвороба Іценко-Кушинга). 
Під час війни людей із розладами психіки та поведінки більшає. Сімейний лікар, з яким укладено декларацію, є найпершим порадником пацієнта у всіх скаргах на здоров’я, в тому числі й на ментальні розлади. 
Сімейний лікар, терапевт чи педіатр має детально опитати пацієнта  щодо симптомів, за потреби призначити додаткові обстеження чи аналізи і встановити, чи симптоми викликані розладом психічного здоров’я, чи соматичним захворюванням. За потреби він скерує до відповідного фахівця із психічного здоров’я: психіатра чи психотерапевта.
✅ Більше про допомогу з підтримки ментального здоров’я, яку можна отримати у сімейного лікаря, читайте за посиланянням: https://nszu.gov.ua/.../chi-dopomozhe-simejnij-likar-iz...
☝️На сайті Всеукраїнської програми ментального здоров'я Ти як? в “Аптечці швидкої психологічної допомоги” зібрано корисну інформацію, як навчитися піклуватися про себе та своїх рідних: https://drive.google.com/.../1-T5vucBRA-Gus.../view

https://www.facebook.com/groups/health.and.library/permalink/1268728650500668/




1 коментар: