середу, 4 жовтня 2023 р.

«На крилах»

Продовжуємо публікацію матеріалів волонтера і дописувачки блогу Оксани Кравченко із багаторічного циклу «Моя Полтава – мої роки і спогади». 

Кількість людей, що цікавляться авторською іграшкою і ляльками, в останні роки стрімко зростає. На виставках таких ляльок завжди аншлаг. І пов'язано це, швидше за все, з тим фактом, що серійна іграшка не несе в собі індивідуальності й людського тепла. Іграшка ж, зроблена не так на потоці, викликає у людей різного віку радість. Полтавці бачили чимало виставок авторських ляльок, створених дорослими полтавськими майстринями. Нещодавно в ПХМГМ імені Миколи Ярошенка відкрилася в залі дитячої творчості імені Саші Путрі прекрасна виставка «На крилах» робіт вихованців гуртка Полтавського міського центру позашкільної освіти «Авторська лялька», який очолює Юлія Слобода. Пані Юлія виготовлення ляльок вважає своєю пристрастю і цьому навчає вихованців гуртка, можливо хтось із них цей вид мистецтва обере справою всього свого життя.

Цьогоріч гуртку виповнилося 5 років. Ця колективна виставка є підсумковою тапершою в творчому житті вихованців гуртка. Тут роботи, які зробили діти за останні півтора роки. Кожна лялька – унікальна, адже зроблена власноруч юними полтавками та у єдиному екземплярі, а ще вона відображає певні емоції, випромінює позитивну ауру. Всі лялькі зібрані в серії. Мені подобається серія ляльок «Улюблений книжковий герой». Привертає увагу Mary Poppins — персонаж казкових повістей дитячої письменниці Памели Треверс. Ця няня-чарівниця виховує дітей в одній із лондонських сімей. А поряд можна побачити дівчинку Алісу, що є головною героїнею казки Льюїса Керролла, та Кролика. Є тут і цікава фотозона, де кожний відвідувач може сфотографуватися з білими крильми і відчути себе Янголом, що ми й зробили. А може в когось від побаченого виростуть свої крильця, хто знає… Світ дитячих мрій добрий і красивий, у ньому стільки тепла і душевної доброти. На презентації виставки царила творча атмосфера і відмінний настрій. 

Оксана Кравченко член НСЖУ та МСПУ


 

1 коментар: