понеділок, 9 жовтня 2023 р.

Декупаж у бібліотеці

Продовжуємо публікацію кореспонденцій волонтера  та журналістки-фрілансерки Оксани Кравченко із циклу «Моя Полтава – мої роки і спогади».

У бібліотеці-філії № 5, де проходять часто різноманітні заходи для переселенців,  відбувся майстер клас для переселенців із Харкова, Луганська, Лисичанська з декупажу, у рамках багатомісячного проєкту  «Творчість – дар Божий».  Його провела талановита  полтавка Людмила Деряга.

Декупаж — декоративна техніка по тканині, склу, дереву та інших поверхнях, що полягає у вирізуванні візерунків із різних матеріалів та наклеюванні їх на поверхню предметів.  З наступним покриттям отриманої композиції лаком для збереження, довговічності та особливого візуального ефекту. Щоб створити живописні полотна на меблевих фасадах, ще середньовічні майстри використовували аплікації з паперу. Ще в XV столітті ця техніка широко використовувалася для прикраси меблів. У XVIII столітті будь-яка подорож було справою тривалим, і, як правило, гості приїжджали не на день або кілька днів, а залишалися на тижні або навіть місяці. І тут перед господарями поставало питання, чим розважати гостей. Декупаж став розвагою для гостей. У будь-дами на столику для рукоділля можна було виявити пару маленьких ножиць для того, щоб вирізати картинки для прикраси альбомів. Мистецтво прикраси альбомів стало природним продовженням шиття та іншого рукоділля, і було дуже популярно в Англії і Європі в цілому.  Особливою популярністю декупаж досяг у Франції. Серед французьких дівчат було прийнято прикрашати дерев'яні скабнички картинками в ідилічному стилі. Квіткові мотиви залишилися найбільш затребуваними в наші дні. Більше того, сам термін, який визначає це рукоділля, має французьке походження. В наші дні інтерес до цього незвичайного прийому анітрохи не згасає: захоплені рукоділлям люди виконують надзвичайно красивий декупаж меблів. У наш час ця історична техніка декорування починає знову набирати популярність в оздобленні та декорі вирізками з серветок, шкіри, тканини . Для шведського декупажу характерна витриманість стилю в природних кольорах. Чорно-білі гравюри розфарбовували в темно-рожевий, зелений ліс, темно-лососевий і рожева умбра. Ці кольорові принти наклеювали на поверхню, пофарбовану темною фарбою, для імітації натурального кольору дерева. Норвезький декупаж був повністю присвячений міфології. Інші країни Польські  в декупажі використовували блиск і сяйво. Зазвичай в дизайні використовували яскравий і блискучий папір. Мексиканський декупаж яскравий і барвистий  для декорації святкових прикрас. 

Техніку декупажу може опанувати кожен, адже вона не вимагає спеціальних знань і вмінь. Навіть якщо людина  не вмієте малювати, вона може створювати речі, що будуть мати вигляд справжньої картини. Крім оздоблення власної оселі гарними ексклюзивними предметами інтер’єру, ви зможете виготовляти пречудові подарунки для рідних і друзів. Так що тепер переселенці моєї команди вміють робити поробки із паперу, форіаму, тканини, шоколаду та декупаж, а ще розписувати писанки.   А після жовтневого майстер-класу пані Людмили, ще й прикрашати вазочки. Погодьтеся, шановні читачі блогу, що це немало для одного 2023 року – другого року війни.

Оксана Кравченко, член НСЖУ та МСПУ


 

1 коментар:

  1. Цікава історія цього виду декоративно-ужиткового мистецтва і сам захід гарно пройшов у бібліотеці. Спасибі за добрі справи для переселенців всім організаторам дійства і особливо Людмилі Дерязі, що знайшла час і матеріали під час війни влаштувати свято для жінок.

    ВідповістиВидалити