понеділок, 11 грудня 2023 р.

Як ми робили бутоньєрку та равлика

Продовжуємо публікацію матеріалів нашої постійної дописувачки і волонтера Оксани Кравченко із циклу «Моя Полтава – мої роки і спогади».

Моя команда переселенців дуже полюбляє майстер-класи у ТРЦ «Київ», які проходять протягом 2-х місяців у рамках проєкту «Творчість – дар Божий».  Нещодавно на майстер-класі у ТРЦ «Київ» ми створювали бутоньєєрки, під керівництвом   досвідченого педагога Лариси Геселевич .

Бутоньєєрка— одна або кілька квіток чи бутонів на петлиці, аксесуар чоловічого костюму. Спочатку вона використовувалася для прозаїчних цілей — за допомогою неї комір застібався на ґудзик, який був на правому лацкані військових мундирів (наприклад, шинелі). Згодом ґудзик зник за непотрібністю, хоча на деяких дорогих піджаках цей атавізм ще можна побачити. Саму петлицю стали використовувати вже якраз для кріплення бутоньєрки. Згодом в петлю також стали вставляти значки та інші знаки розрізнення. Зараз бутоньєрку носять  зрідка, щоб підкреслити свій стиль. В часи Французької революції червона гвоздика на петлиці дворян, що піднімалися на ешафот, символізувала їхню безстрашність. Починаючи з 40-х років XIX століття червону гвоздику почали носити представники робітничого руху на політичних демонстраціях, коли червоні прапори були під забороною. На початку XIX століття бутоньєрка стала розпізнавальним знаком ведучих дозвільний спосіб життя денді. Без квітки в петлиці, наприклад, не з'являвся на публіці Оскар Уайльд. У наш час – на весільних торжествах, на танцювальних балах.  

Ми робили їх з фоамірану , декоративного пінистого матеріалу, що використовується в різних видах рукоділля. Має інші назви: пластична замша, спінена гума. На дотик фоаміран нагадує замшу або щільну губку. Фоаміран – матеріал не токсичний, безпечний для здоров’я. Перевагою фоамірану є те, що це екологічно чистий продукт. Зазвичай даний матеріал немає запаху. Вироби з фоамірану прекрасно підходять для оформлення приміщення, оздоблення одягу та аксесуарів, чохлів для гаджетів, браслетів, шпильок, намиста.

9 грудня вперше для переселенців пройшов  у ТРЦ «Київ» майстер-клас із виготовлення ялинкових прикрас, який провела педагог Лариса Геселевич, котра 8 років працює  в Обласному центрі науково-технічної творчості учнівської молоді. Лариса Леонідівна має дві вищі освіти: педагогічну та економічну. Це інтелігентна, творча, дуже відповідальна жінка.  Вона докладно розповіла про роботу з цим матеріалом і показала  технічні особливості  створення равлика. Традиційно найбільше равликів зробила  переселенка із Харкова Тетяна Борисівна зі своєю подругою, яка забезпечила ялинковими прикрасами всіх друзів свого модульного містечка.

Ці  безкоштовні майстер-класи пройшли для переселенців-представників 5-ти областей України, завдяки підтримці Надії Яківни Коновалової, начальнику відділу маркетингу та реклами ТРЦ «Київ», Заслуженому працівнику культури .

Наші майстер-класи продовжуються до кінця року і всі бажаючі переселенці можуть приєднатися.

 Оксана Кравченко член НСЖУ та МСПУ


 

Немає коментарів:

Дописати коментар