середу, 13 грудня 2023 р.

Україно-швейцарський проєкт Діємо для здоров‘я

Доглядаючи за людиною старшого віку, важливо забезпечити підопічному збалансоване харчування, а також знати правила, як правильно та безпечно годувати маломобільну людину.

📌Якщо підопічний не зможе сидіти в ліжку, можливо йому підійде напівсидяче положення. Для цього трохи підніміть підголовник або підкладіть під спину декілька подушок.

 📌Шию та груди прикрийте серветкою чи рушником.

📌Установіть перед підопічним на потрібному рівні надліжковий столик.

 📌Лівою рукою трохи підніміть голову людини разом із подушкою, а правою підносьте йому до рота ложку з їжею.

 📌Годуйте підопічного малими порціями з достатніми паузами, щоб він мав можливість добре прожувати і проковтнути їжу.

📌Ніколи не годуйте насильно, якщо підопічний не ковтає, оскільки попадання їжі в дихальні шляхи може спричинити тяжкі ускладнення. Якщо людині важко жувати, дайте рідку або протерту їжу.

📌Не давайте підопічному гарячу їжу.

 📌Не дозволяйте підопічному розмовляти під час годування, щоб їжа при цьому не попадала в дихальні шляхи.

📌Не наполягайте на тому, щоб підопічний з’їв увесь об’єм їжі одразу: після невеликої перерви підігрійте їжу і при можливості продовжуйте годування.

Оптимальним графіком харчування є 4-6 разове харчування невеликими порціями. Крім того, графік має відповідати графіку прийому ліків. 

Збалансованим раціоном вважається харчування на 2000-2500 ккал на добу. Їжа має бути правильної температури та консистенції.

Важливо також дбати про гігієну хворого під час прийому їжі (миття рук, чистка зубів або полоскання роту, відсутність крихт на ліжку). А також оцінювати можливості приймати їжу самостійно та можливість ковтати.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар