пʼятницю, 15 грудня 2023 р.

Чарівниця лінії Галина Рідна

Еротичну графіку багато хто не розуміє і навіть ганьбить. Але чому? Адже мистецтво покликане відбивати все, чим сповнений цей світ і саме людське життя! Через еротику багато художників зробили те, що й Альфред Кінсі в психології — досліджували природну сексуальність, паралельно торкаючись культурних і моральних цінностей суспільства. 

Нещодавно на цокольному поверсі Полтавського художнього музею (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка побувала  на презентації персональної виставки  «Лінії дотиків» Галини Рідної, яка працює у галузі декоративно-прикладного мистецтва та живопису, привела переселенців із Харкова, Лозової та Лисичанська, у рамках проєкту «Творчість – Дар Божий». Теми, які йдуть червоною ниткою через усе  її мистецтво —  еротика і кохання. У своїх роботах вона уникає розповіді, адже  грати з асоціаціями цікавіше, ніж просто ілюструвати свою ідею чи досвід. На виставці представлено  еротичні графічні роботи, створені в 2010 та 2022-20223 рр., виконані лінерами,  із цілою системою пов`язаних між собою символів. Звучить тема кохання, проте відсутня похоть. Динамічна і плавна лінія переводить зображення в орнамент. Із творчих робіт видно, що авторку цікавить жіноче тіло, його внутрішнє наповнення. Як пов’язана душа з тілом, наскільки людина самовиражається, коли роздягається, якою вона стає — чи оголює душу чи навпаки закривається. Ця виставка  стала для полтавки імпровізацією на вічну тему чуттєвості та бажання. Рідна надає своїм роботам не тільки мистецької витонченості, але й глибинного сенсу.

 Було презентовано і каталог цієї виставки, створений колекціонером, збирачем та меценатом О. Петренком, який багато літ опікується цією художницею, котра веде усамітнений спосіб життя. Малюнки пані Галини назавжди залишаться у пам’яті тих, хто хоча б одного разу побачив її символічні образи.

Оксана Кравченко, член НСЖУ та МСПУ


 

Немає коментарів:

Дописати коментар