пʼятницю, 8 грудня 2023 р.

«Погляд»

Продовжуємо публікацію кореспонденцій та репортажів  волонтера Оксани Кравченко із циклу «Моя Полтава – мої роки і спогади».

Цієї осені вперше побачили твори Володимира Пашкевича, живописця з Лубен, члена НСХУ у Художньому салоні на його першій персональній виставці в Полтаві. В. Пашкевич - лауреат літературно-мистецької премії ім. В. Симоненка, нагороджений відзнакою Волонтер України, та почесною відзнакою літоб'єднання ім. О. Донченка "Слава України» 4 ступеня.

Народився Володимир Олексійович 20 червня 1950 року.  Маючи хист до малювання, мріяв стати художником. Він постійно себе вдосконалював, самостійно освоював техніки живопису. Працював художником, художником-оформлювачем в багатьох містах України. Заснував приватну художню майстерню в Лубнах. Працював із каменем. Його портретні роботи на граніті відомі багатьом, адже він є автором меморіальних дошок письменнику Петру Лубенському,  Шолому Алейхему, Катерині Скаржинській, Григору Тютюннику, а ще пам`ятного знаку загиблим землякам-лубенцям учасникам АТО.    

Це важлива виставка для нашого часу. Вона розказує про нашу історію. Історію, яку ми творимо нині. Митець творчо переосмислює мистецтво авангардних напрямків XX ст. У картинах Володимира є відверта трагічність, гнів, біль. «Погляд» - це сучасне живописне ставлення до людей та подій. Тут у чоловіків-воїнів мужні обличчя, виразні очі. Персональна виставка включає  серію портретів наших сучасників, серед яких є й відомі представники полтавської мистецької спільноти, як Ольга Курчакова, директор Полтавського художнього музею, Олексій Самойленко, голова ПОО НСХУ, Олексій Петренко, колекціонер, меценат, видавець, також заслужені художники України Віктор Брикулець та Микола Підгорний. Великі розміри полотен дозволяють глядачеві максимально відчути могутність кольору і його заворожуючі сплетіння. Дзвінка вібрація кольору картин В. Пашкевича взаємодіє з усім навколо: простором, глядачем і навіть вищими силами. Манить у свій соковито-тривожний світ. Далі ця виставка поїде до Києва.

Оксана Кравченко, член НСЖУ та МСПУ



1 коментар:

  1. Добре, що пишете про художників, яких Полтава практично не знає. Творчість Пашкевича заслуговує на популяризацію.

    ВідповістиВидалити