вівторок, 4 грудня 2018 р.

Сходинка до успіху : волонтер + бібліотека


     Символом волонтерства  в Україні  є жовтий колір, колір сонця. Волонтери у своєму прагненні зробити навколишній світ кращим, світлішим, теплішим, нагадую сонячні промені. І тому напрямків у волонтерській діяльності, як у сонця променів, безліч.
Культурно-просвітницьке волонтерство.
     Бібліотеки сьогодні є багатофункціональними закладами, які співпрацюють з різноманітними громадськими організаціями. Ефективна співдружність нашої бібліотеки з волонтерським загоном УМСА “Єдність” проявилася в  проведені спільних заходів для користувачів бібліотеки. Так, в 2018 році для студентів ППК НТУ “ХПІ” та учнів ЗОШ № 27 були проведені відео-лекторії по пропаганді здорового способу життя, організації та проведення профілактичної роботи серед молоді - “Людина та її здоров’я. Відверто про інтимне”, “ Гаджетоманія”. Заходи висвітлені на сторінці волонтерського загону “Єдність” у Фейсбуку, на сайті ЦБС та у блозі “Бібліомозаїка”.
Бібліотечно-інформаційне волонтерство.
     Бібліотека намагається допомогти своїм користувачам розкрити свої таланти і можливості та поділитись ними з іншими. Так, волонтери – лідери читання є активними співавторами блогу “Бібліомозаїка”. На сторінках електронного видання  користувачі діляться своїми думками та рекомендаціями по прочитаним книгам, літературними замальовками. Ніна Дуліна, Ізабелла Ярошенко, Наталія Зайцева вміють грамотно проаналізувати художній твір та допомогти користувачам з вибором книги.
Мистецьке волонтерство.
        Фотохудожник Ігор Лотиш, майстер декоративно-ужиткового мистецтва Роксолана Дудка,  пенсіонерка Світлана Малик, педагог Людмила Коламицева, учениця  Оксана Гураль – читачі, котрі безкоштовно надавали свої роботи для проведення виставок у бібліотеці. Також допомагають в підготовці та проведенні масових заходів.
Pro bono волонтерство.
     Можна скористатися для допомоги бібліотеці власним талантом, як це професійно  роблять журналіст Оксана Кравченко, котра освітлює життя бібліотеки на сторінках місцевої періодики та інтернет-виданнях;
 Тарас Духовний , режисер молодіжного аматорського театру “Анастасіс” для учнів пришкільного табору зош № 27 провів майстер-клас “Театральне закулісся” (“Зоря Полтавщини” за 7 серпня) та Людмила Коламицева, керівник гуртка “Барвінок” ОЦЕВУМ  в свій вільний від роботи час згодилася навчити дітлахів виготовляти святкові листівки.
Соціально-побутове волонтерство.
     Волонтерство – добровільний вибір кожного, активна участь в повсякденному житті бібліотеки. Допомогти прибити цвях, загрузити макулатуру, вкрутити лампочку завжди допоможе Василь Калініченко.
 Якщо виникли питання по роботі в мережі Інтернет, потрібні нові налаштування, технічна підтримка ми звертаємось до Андрія Микитенка.
Євген Чумак  - книгоноша, допомагає швидко та надійно функціонувати книгообміну між філіалами.
     Бібліотека – культурний майданчик, територія добра відкрита для співпраці та гуманістичної діяльності. Працівники книгозбірні неодноразово збирали та передавали “Бібліотечку воїна”, “Українську книгу – Донбасу”, продукти харчування та іграшки, листівки  воїнам ООС. Читачами нашої бібліотеки є добре знані в Полтаві волонтери Наталія Святцева та Ірина Репало.
      Книги, читання покликані формувати духовну потребу допомагати людям .


Немає коментарів:

Дописати коментар