вівторок, 9 жовтня 2018 р.

Ліричні роздуми Ганни Биховець. Сторінка третя


Детективи - один з улюблених жанрів.Здивувала Олександра Марініна, з задоволенням прочитала безліч її детективів про Настю Каменську.  Правда, не люблю шпигунських, військових, політичних. О.Марініна - автор трилогії "Погляд із вічності". Автор детективів написала в зовсім незвичному для неї жанрі сімейну драму, при чому викладено вустами Вітру, Каменю, Змія. 

Що сказати про детективи? Із відомих авторів минулих років найбільше приваблюють:
1. Рекс Стаут з його головними героями - своєрідним товстуном Ніро Вульфом та іронічним помічником Арчі Гудвіним.
2. Ерл Стенлі Гарднер - автор детективів, де вправний адвокат Пері Мейсон розплутує найскладніші справи.

Герої творів цих авторів розкривають всілякі злочини гостротою свого розуму, аналітичними здібностями. Захоплюють детективи сучасні, де вже присутні всілякі гаджети, мобілки, підслуховуючі пристрої, антиматерія та хакери. Незабутнє враження від скандинавських авторів, особливо від творів  "Чоловіки, що ненавидять жінок", "Дівчина, що гралася з вогнем", "Повітряний замок, що вибухнув" Стіга Ларссона (Швеція). Журналіст-детектив Мікаель Блумквіст та дівчина-хакер Лізбет Саландер з не простою біографією розплутують дуже заплутані справи. Книги читаються на одному диханні. Шкода, що Стіг Ларссон покинув цей світ у віці 50-ти років...

Норвежський автор Ю.Несбьо також дуже цікавий. Харрі Холле - поліцейський зі схильності до алкоголізму, далекий від "правильних" слідчих серіалу радянських часів "Зна - То - Ки", але йому доручають найскладніші справи. "Нетопир", "Сніговик", "Червоногрудка", "Спаситель" вражають своїм розмаїттям. Треба зазначити, що ці детективи із серії "Карта світу" в якій дуже багато і цікавих авторів, і цікавих книг. Із сучасних детективів заслуговують на увагу: Пола Гоукінз "Дівчина в потягу", Карлос Руіс Саргон "Ігри янгола", Артуро Перес Реверте "Шкіра для барабана", Ден Браун "Код да Вінчі", "Янголи і демони", "Точка обману", Деніс Лігейн "Містична річка", Е.Дж.Фінн "Жінка у вікні". Здивувала польська письменниця Іоанна Хмелевська, автор численних іронічних детективів, своєю книгою "Як вижити з чоловіком". Хоча вона і написана в притаманній Хмелевській іронічній формі, книга може бути посібником для сімейних пар. 

На тлі чудових зарубіжних детективів треба згадати вітчизняні, особливо Олексія Волкова, хірурга за професією, і насамперед його книгу "Лікарня на відлюдді", яка написана з неперевершеним гумором. Його "Мертві квіти", "Вовчий місяць" для мене менш цікаві, особливо коли в останній йде мова про політичну ситуацію. Але автор і справді талановитий.

Немає коментарів:

Дописати коментар