понеділок, 2 жовтня 2023 р.

«Пейзажі, намальовані світлом»

Продовжуємо публікувати статі та кореспонденції  волонтера Оксани Кравченко із циклу «Моя Полтава – мої роки і спогади». Розмова сьогодні піде про Міжнародну фотовиставку. 

У рамках мистецького проєкту «Творчість – Дар Божий» побували в літературно-меморіальному музеї імені Івана Котляревського на фотовиставці під такою назвою, де показані твори подружжя польських митців Уршулі та Павела Ференців. Тут показані 38 фотографій, що створені за два останніх роки на фотографічних пленерах та фотоекспедиціях, які є результатом багаторічного спілкування з природою рідної країни. Про це оповіла Євгенія Стороха, провідний науковий співробітник музею, відкриваючи презентацію. Виставка польських фотохудожників побувала у Сумах, Бурині, Києві та Чернігові, перш ніж потрапила до Полтави, завдяки старанням Сергія Назаркіна, голови ПОО НСФУ. Він став куратором цієї фотовиставки в Полтаві. Модератором цього масштабного проєкту був Микола Верповський із міста Буринь, котрий в травні 2023 р. пішов за вічну межу. Однак справа його продовжується, завдяки вірним  друзям, таким як Сергій Олександрович.

Павел Ференц народився 1960 року. Педагог, музикант, фотохудожник. Живе і працює у рідному місті Новий Сонч. Працює в жанрі пейзажної, репортажної, вуличної та концертної фотографії. Він член об`єднання фотоклуду польських фотохудожників та Міжнародної федерації фотографічного мистецтва.

Уршуля Ференц народилася 1962 року. Працює в жанрах пейзажу, натюрморту і концертної фотографії. Автори займаються фотомистецтвом з 2009 року. Вони – члени Міжнародної федерації фотомистецтва (FIAP), фотоклубу "Об'єднання митців Польської Республіки" та Сондецького фотографічного товариства. Нагороджені "Золотим Сондецьким яблуком" за активну діяльність у розвитку мистецтва фотографії. Павел має багато мистецьких відзнак і нагорд, серед яких золота та бронзова медалі фотоклубу республіки Польщі. Світлини  дружини дуже цікаві відчуттям кольорової гами, де просто веселка кольорів. Рука Павела відчутна там, де філософські роботи у тумані, графічні, особливо цікаві у нього дороги. Туман в пейзажній фотографії є тою субстанцією, яка додає таїни, м`якості, присутності. Туман немов закріплює компоненти фотокартини, робить фотографію завершеною. Кожний фотограф- пейзажист бажає зранку побачити туманні далини, щоб сфотографувати. Хоча не завжди це далина, буває туман настільки густим, що предметом фотозйомки стають дерева, квіти, берег або щось інше, що є на передньому плані. Середній план трішки проглядається, а дальнього немає. І лише наша уява домальовує картину. Легкий, напівпрозорий туман надає фотографіям польських фотохудожників особливого шарму, як бачимо на світлинах на виставці. До того ж глядачам доступний і дальній план, який у горах завжди приваблює. Прекрасні фото, що дають можливість побачити вершини гір вдалині. Романтика! На світлинах подружжя показані різні пори, уночі чи вдень, будь-яке місце має по-своєму красивий, особливий вигляд. Це поетичне фото, виконане на високому професійному рівні, про що говорили на презентації в Полтаві фотохудожники та музейники.

Ми дивилися ці світлини і розуміли, що насправді, ми досі не вміємо цінувати нашу природу, культуру, історію, те, що лежить у нас під ногами. Не вміємо рекламувати, створювати бізнес-ідеї, маршрути, подорожі нашим Полтавським краєм.

Оксана Кравченко член НСЖУ та МСПУ


 

1 коментар:

  1. Гарна робота голови Полтавської організації НСФУ Сергія Назаркіна. Дякуємо пану Сергію за виставку подружжя із Німеччини. Переселенці із Харкова, Луганська та області, Краматорська.

    ВідповістиВидалити