понеділок, 24 січня 2022 р.

Про Всеукраїнський огляд-конкурс у Полтавському театрі ляльок

Продовжуємо  у січні цикл замальовок  «Моя Полтава - мої роки і спогади» Оксани Кравченко.

Незабутнє враження залишила у полтавців  врочиста церемонія нагородження дипломами 35 майстрів лялькових справ, які приїхали з усіх куточків Полтавщини. Їхні твори брали участь у обласній колективній виставці ляльок у театрі.

Цікаво, що в експозиції виставки нині центральне місце займає група ляльок, створена майстрами з Центральної України - Києва, Черкас, Харкова - і присвячені вони «Великому льоху « Тараса Шевченка. Так із обласної виставка «Майстри лялькових справ» виросла в регіональну. Директор театру Тетяна Вітряк вручала дипломи.

 А потім  відбулася прес-конференція для журналістів, де мова йшла про розвиток театральної справи на Україні на початку ХХ століття і про Всеукраїнський огляд-конкурс театрів «Прем`єри сезону 2019-2021». Цей щорічний конкурс започатковано всеукраїнською громадською організацією «Український національний центр міжнародної спілки діячів театру ляльок «UNIMA-УКРАЇНА ». Учасниками стали державні та приватні театри ляльок України. Отож до нашого міста, котре вдруге приймає гостей огляду-конкурсу й є його учасником, приїхали представники театральної еліти з Дніпра, Києва, Харкова, Хмельницького, Чернівців, Чернігова, Закарпаття та Волині, Житомира, Херсону…

«Сьогодні відбувається масштабна подія в житті театрів ляльок нашої держави. Цього року ми відзначаємо 100-річчя професійного театру України. Перший було створено у Чернігові, потім у Києві. Зараз працює 25 академічних державних та майже 15 приватних театрів ляльок. Успіхи величезні за цей період історії українського театрального мистецтва. Перша театральна школа з`явилася у Харкові, нині є і в Києві, де підготовлені професійні кадри: акторів, режисерів, директорів лялькових театрів. «Прем`єри сезону» є своєрідним «Оскаром» серед лялькарів України. Нині незалежні театрознавці з Києва, Львова та Дніпра підвели підсумки. Вперше за десятирічну історію конкурсу підводяться підсумки та нагородження за два роки». , - Наголосив Сергій Брижань, Президент Всеукраїнської громадської організації лялькарів «UNIMA-УКРАЇНА » - українського національного центру Міжнародної спілки діячів театру ляльок « UNIMA », головний режисер Хмельницького академічного обласного театру ляльок, заслужений діяч мистецтв України . Сергій Миколайович добре відомий глядачам Полтави, адже у нас він поставив такі вистави, як «Пан Коцький, «Колобок», «Чумацький шлях», «Уроки матінки Кози», «Кіт у чоботях», що полюбилися не тільки малечі, а й дорослим. Полтава - батьківщина його батька. Перед журналістами виступив з вітальним словом почесний Президент Всеукраїнської громадської організації лялькарів «UNIMA-УКРАЇНА » Леонід Попов.

У Великому залі зібралися учасники конкурсу й у чітко у зазначений час розпочалося дійство, проте не традиційно.  Із декорацій «Великого льоху», який був показаний цієї днини, з`явилася жінка у рудій перуці, череп , а потім - Сергій Брижань, появу якого зустріли гучними оплесками. У жінці в перуці – Мамі присутні впізнали Ніко Лапунова, головного режисера, який справді допомагав, об`єднував, підтримував. Іще однією приємною несподіванкою для глядачів стала поява голубки із вистави «Великий льох» у виконанні Юлії Шустової.

Переможців зустрічали на сцені і вручали дипломи улюбленці полтавської малечі - казкові персонажі: Принцеса на горошині - Юлія Науменко, Тітонька Бузина - Алла Вітрюк, Тітонька Казок - Валентина Лисюк та Оле Лукойє - Наталія Тимощук. Головний Оскар присудили 64-х річному Володимиру Підцерковному, головному режисеру Львівського театру ляльок, за останню роботу в театрі – бароковий вертеп «Зоря благодатна». Він пішов у вічність у січні 2021 року, залишивши глядачам 40 вистав для дітей, юнацтва та дорослих. У полтавців - букет дипломів. У кожній номінації були срібні дипломи - номінанти та 1 - золотий диплом - «Оскар». Срібні дипломи у номінаціях: «Найкраща жіноча роль» - за роль Мами у виставі «Мій дідусь був вишнею» - Юлії Шустовій та за роль Джанет у виставі «Леді в лавандовому» - Аллі Вітрюк; «Найкраща режисура» - «Мій дідусь був вишнею» - Ірині Цибіній; «Найкраща вистава для молоді та дорослих» - «Леді в лавандовому»; «Найкраща акторська робота з лялькою» - «Мій дідусь був вишнею та «Леді в лавандовому» - Сергій Мамон; «Найкращий акторський ансамбль» - «Леді в лавандовому» - Алла Вітрюк, Валентина Щокіна та Сергій Мамон. «Оскар» має Полтавський театр у номінації «Найкраща

оригінальна музика до вистави» за музику композитора Олени Шевченко у виставі «Мій дідусь був вишнею». 6 дипломів  з одного конкурсу - хороший букет перемог полтавських лялькарів.

Оксана Кравченко член НСЖУ та МСПУ


 

2 коментарі:

  1. Гарний конкурс в Україні. Спасибі, що правдиво і повно написали про нього на сторінках блогу "Бібліомозаїка".Полтава і наш театр гідно прозвучали, бо 6 дипломів - це супер! Адже Полтавський театр сьогодні - це потужний корабель, який веде досвідчений капітан Тетяна Вітряк, а допомагає їй,один із найкращих режисерів ХХ1 ст. Бережімо один одного!

    ВідповістиВидалити
  2. Про цей конкурс, хоча все життя живу в Полтаві, дізналася вперше із вашого блогу.Дуже цікавий і сучасний матеріал. Жодна полтавська газета друкована не дала нічого про нього.Ви, бібліотекарі, - молодці!Треба нам знати імена переможців, номінації, особливості проведення. Адже 10 років він існує в Україні, а ми почули щойно про таке.Браво театру ляльок, нашим акторам і режисеру Ніко Лапунову. Спасибі журналістці за кореспонденцію про 10-й Всеукраїнський конкурс театрів.

    ВідповістиВидалити