понеділок, 31 січня 2022 р.

Присвята Полтаві

Продовжуємо цикл «Моя Полтава - мої роки і спогади» нашої активної  читачки Оксани Кравченко. Це виставка  із ніжною назвою «Мальовничий вересень» - присвята рідному місту - великий проект Полтавської  обласної організації НСХУ, який триває протягом 22-х років. Вперше у Великій виставковій залі Полтавського художнього музею ( галереї мистецтв) ім. М Ярошенка  презентувалася  колективна виставка  спілчан до 1100 річчя Полтави в 1999 р., коли відкривалася ця будівля. На останній у часі ретроспективній виставці  - дари талановитих  митців, котрі вписали свої імена в мистецьке обличчя Полтавщини, різнопланові, різножанрові: живопис, графіка, офорти, скульптура, гобелен, порцеляна, іграшки. 

Учасниками її стали понад 60 митців Полтавщини. Очолив виставком вернісажу «Мальовничий вересень» заслужений художник України  Микола Підгорний. Тут поряд відомі митці і молоді, котрі тільки починають торувати свою стежку у мистецтво. Це такі  визнані майстри декоративно-ужиткового мистецтва, як килимарі : Олександр Бабенко, Євген Пілюгін, Ольга Пілюгіна, Наталка Дмитренко; живописці: Микола Підгорний, Микола Болюх, Сергій Григор`єв, Анатолій Лавренко; графіки: Олексій Соболевський, Володимир Попенко¸ Денис Зозуля, скульптор Дмитро Коршунов.  Окреме місце в експозиції належить міні-виставці  ляльки  Ганни Ночовної, що вирізняється  продуманими до найменших подробиць образами, найтоншою ручною роботою, з використанням найрізноманітніших матеріалів і авторських прийомів.
 
Багато творів  образотворчого та декоративно-ужиткового  мистецтва присвячено Полтаві і пронизано любов`ю до рідного міста.  Наприклад, Анатолій Панченко живописна  картина  « «Стара Полтава»( 2019 р.) і Євген Курбала «Березовий сквер. Зимова тиша» (2019 р.), Василь Коркішко «Сампсоніївська церква» ( 2016 р.), Володимир Пащенко «Будівництво церкви в с. Абазівка» *( 2018 р.),  Марина Леонтович акварель  «Біля Диканьки»( 2021 р).,   Денис Зозуля кольорова ліногравюра «Екватор Лтави»( 2021 р.),  Наталія Дмитренко гобелен «Пісня Чураївни» ( 2018 р.). Представлені і портрети на цій виставці, як Едуард Трирог «Вчителька» ( гуаш, пастель) ( 2021 р.), Максим Юхно олійний живопис «Аїда» ( 2019 р.),  а також Лариса Сідак «Автопортрет « ( 2019 р. ). Традиційно на виставці царює пейзаж сільський та міський, виконаний у реалістичному ключі, як Василя Коркішка «Проліски зацвіли» ( 2019 р.) та Петра Гуменюка «Осіння тиша» ( 2021 р.), а є в авангардному, як полотно  Руслани Анічиної «Ранок» ( 2019 р.). Цікаве колористичне рішення у живописі показали на виставці Володимир Мазур «Туман» та Анатолій Лавренко «Флірт». Є на вернісажі натюрморти, серед яких помітно вирізняються  Надії Коркішко- Воронцової  «І хлібом , і цвітом» ( 2012 р.) та Катерини Хижняк «Декоративний натюрморт» ( 2020 р.).  Є митці в спілці, котрі чітко йдуть у одному напрямку, якому присвятили своє творче життя. А є такі,  які постійно шукають нове, працюючи в різних техніках, до таких відноситься графік, майстриня батику  Лариса Лукаш, котра показує нині  твори , виконані акриловими фарбами на полотні. Живописною одою країні, у якій живемо,  стало полотно Володимира Бенфіалова «Україна - є». 
Ця колективна масштабна виставка стала великою культурною подією в Полтаві, адже мистецтво може і повинно  очистити душі…

                                               Оксана Кравченко, член НСЖУ і МСПУ

2 коментарі:

  1. МИ були з дружиною на цій виставці, лише не у день відкриття, а за два дні пізніше. Гарна виставка вийшла і гарно сказано на блозі про неї. Моя жінка захотіла купити картину Надії Коркішко- Воронцової «І хлібом , і цвітом» . Та ми маємо мінімальні пенсії, куди нам купляти т вори мистецтва. А от спогадів залишилося багато. Спасибі за добрі слова про полтавських митців.

    ВідповістиВидалити
  2. Дякуємо, що пишете про образотворче мистецтво нашого краю.Сьогодні мало хто з полтавців, яким 65+ ходить на виставки, у одних немає сертифікактів, а ті,хто мають, бояться.Так, що ваш блог взимку - єдина можливість дізнатися про мистецькі події Полтави і не одним рядком.Пишіть далі.

    ВідповістиВидалити