четвер, 15 листопада 2018 р.

Ліричні роздуми Ганни Биховець. Сторінка восьма


Роман "До зустрічі з тобою" Джоджо Мойєс розповідає про молодого чоловіка з паралічем рук і ніг в результаті нещасного випадку. Мати хлопця наймає для догляду за ним просту бідну дівчину Луїзу, без освіти, не вибагливу, без амбіцій, чудернацько вдягнену. Але Луїза не тільки навчилася справлятися з обов’язками доглядальниці, а й доклала всіляких зусиль, щоб вивести хлопця зі стану депресії і думок про самогубство.
Врешті, вона покохала Віла, але так і не змогла відмовити його від евтаназії. Книга цікава ще й тим, що Луїза поступово змінюється сама. Віл спонукав її цінувати себе, здобувати освіту, розкрив її як особистість. З моєї точки зору продовження цього роману "Після тебе" невдале. Книга "До зустрічі з тобою" за сюжетом перегукується з французьким кінофільмом " 1+1". Вихід фільму і книги навіть співпадають у часі. Водночас зазначу, що намагалася подивитися фільм по книзі "До зустрічі з тобою", але він не сподобався. Книга розкриває психологію героїв і глибоко, і правдиво. 

У фільмі "1+1" багатий чоловік в інвалідному візку наймає в доглядальники безробітного, темношкірого хлопця, необтяженого вихованням, хорошими манерами, але який на відміну від професіональних доглядальників фактично змінив життя пацієнта - вивів його у світ, зміцнив віру в себе, навіть у кохання. Він завоював його довіру не сюсюканням і жалістю, а своєю безпосередністю, веселим і добрим характером, нестандартним підходом до ситуацій і подій. Що цікаво, робота змінює самого доглядальника, розкриває його талант людяності та кращі риси. Фільм сприймається на одному диханні, тим більше, що грунтується на достовірних фактах. У книзі "До зустрічі з тобою" трагічний кінець, а фільм "1+1" показує, що гуманізм творить дива. Ще багато і багато книжок і талановитих письменників, поетів заслуговують уваги. Книги - це безцінне багатство.

Немає коментарів:

Дописати коментар