понеділок, 15 листопада 2021 р.

Полтавська оперна діва Надія Карпова

Вперше в Полтаві  про  Надію Карпову заговорили як про оперну співачку після її постановки моно-опери «Очікування»  на музику Мікаела Тарівердієва, вірші  Роберта Рождественського. Вона була показана в 2013 р. у  Полтавському художньому музеї ім. М. Ярошенка. Там я познайомилася з Надею. Знайомство переросло у творчий дует. Влітку ми з нею поставили дві мої моно-вистави, що було в Полтаві вперше. Я зіграла у «Вишневому вечорі»  маму афганця, а Надя перевтілилася у школярку, доньку заробітчан у виставі «Жовтневий вечір». Ми поставили ці вистави у бібліотеці-філії № 5, обласній для дорослих та музеях Полтави.

Нині наша землячка відома в багатьох країнах світу , її чарівне і  кришталеве сопрано звучало  на фестивалях, конкурсах і концертах  не лише в Україні, а й у Франції, Австрії, Хорватії, Чорногорії, Боснії і Герцеговині, Сербії, Німеччині, Угорщині, Італії, Швейцарії. ЇЇ мрія співати у Ла Скала у одноактній опері «Джанні Скіккі» Джакомо Пуччіні здійснилася. Нині вона є членом Асоціації українців в Італії «Ucraina Più - Milano» (м. Мілан) та Асоціації італійських оперних співаків «Innesti Di Cultura», що існує при Олександрійській консерваторії ім.  А. Вівальді. У одній з приватних музичних шкіл  Н.  Карпова викладає фортепіано та вокал і дає майстер-класи. У житті і творчості пані Надії три етапи - полтавський, київський та італійський.

 У студії по класу фортепіано  навчалася 8 років у Валентини Андріашевської. Закінчила з відзнакою і вступила на основний курс фортепіано до Полтавського музичного, тоді іще училища. Із другого курсу розпочала навчання на вокальному відділі. Закінчила обидва відділи з червоними  дипломами. А далі -  психолого-педагогічний  факультет Полтавського педагогічного університету ім. В. Короленка. Тут співала у хорі «Калина», яким керував  Григорій Левченко. Але провчившись 1 рік залишила університет, бо з тріумфом здала іспити у Київську консерваторію.

Закінчила бакалаврат та магістратуру із відзнакою. У цей час розпочалися перші гастролі за кордон. Виступала з хором «Хрещатик» та «Золоті ворота». У Сербії в 2010 р. нагородили Золотою медаллю за краще виконання духовної музики. Вперше у Франції у 2009 році на фестивалі у Нансі виконала партію Маргарити у опері  «Фауст» Шарля Ґуно. У цей час також  виступала в Будинку актора, в Будинку Академії Наук України з хоровими колективами та з сольними програмами. Брала участь і перемагала  у Міжнародних конкурсах. Співала у православних храмах Києва на службах. А ще займалась балетом, фехтуванням, сценічною мовою, сценічним рухом у кращих викладачів столиці. Вивчала партії з опер та оперет мовами оригіналу. Нині володіє: українською, російською, англійською, французькою та італійською мовами, а ще вивчає турецьку. Живе разом із чоловіком та сином у Італії з 2017 р. Познайомилася із Джузеппе на концерті  у Флоренції. Джузеппе приїхав туди, щоб захищати свій диплом остеопата. Живуть вони в місті Бордігера, що поблизу кордону з Францією. Син Гриша спілкується українською, італійською та англійською мовами. 

«Люблю Україну, як люблю моїх батьків і свого сина», - сказала Надія Карпова на концерті у Полтаві.

Оксана Кравченко член НСЖУ і МСПУ


3 коментарі:

  1. Радію за Вас, шановні бібліотекарі філії №5. ВАші матеріали перепублікуються в фейсбуці.Це свідчить про популярність блогу "Бібліомозаїка". А сьогодні вже свідчить про міжнародне визнання, адже матеріал про оперну співіачку Надію Карпову передрукували в Італії. А це означає, що українці в Італії читатимуть блог.

    ВідповістиВидалити
  2. Ваш блог "Бібліомозаїка" читаємо і обмінюємося враженнями, адже тут тільки гарні новини, спогади про хороших людей. Історія доводить, що Полтава не цінує свої таланти,так було з Гоголем,який вперпше опублікував твори в Петербурзі, а Карпова співає в Італії,бо у нашому обласному театрі не змогла. Спасибі за публікацію.

    ВідповістиВидалити
  3. Наприкінці листопада цей матеріал передрукували в Іспанії в інтернет-виданні. Тепер про нашу землячкуц читають українці в цій країні. Дякуємо від імені всіх пенсіонерів, що проживають по вул Соборності в Полтаві за цікаві інформації про наших сучасників, про нові книги, про події в житті старовинного міста.Ви робите дуже потрібну сьогодні справу. Нехай блог "Бібліомозаїка" живе багато років, а вам - автори - здоров`я і терпіння.

    ВідповістиВидалити