вівторок, 2 листопада 2021 р.

Світлана Ємець - музейник нової формації

Ми продовжуємо цикл нарисів полтавки Оксани Кравченко «Моя Полтава - мої роки і спогади». Це 35-й  - ювілейний матеріал із цього циклу.

Люблю бувати у літературно-меморіальному музеї В. Г. Короленка, не лише тому, що тут багато нового і креативного у музейній справі, він є не один рік  лідером у Полтаві серед музеїв, а просто через те, що тут працюють цікаві, інтелектуальні  і хороші люди, професіонали музейної справи краю.

Сьогодні хочу розповісти про старшого наукового співробітника цього музею Світлану Ємець, випускницю Полтавського національного педагогічного університету ім. В. Г. Короленка. Вона магістр культурології. Лауреат щорічної міської премії ім. В. Г. Короленка. ( 2012 р.). Світлана працює в музеї 10 років. Ця тендітна і мила пані, окрім наукової та масової роботи ще й  відповідає за пожежну безпеку в музеї,  за касове господарство, веде облік військовозобов’язаних. Вона  - інженер з охорони праці і дипломований фахівець із тендерних закупівель. Творчо вивчає спадщину Короленка. Вона автор ряду наукових праць, які розглядають питання про правозахисну діяльність Короленка, про його роль у організації створення «Ліги порятунку дітей», про його співпрацю з Панасом Мирним та інші. Вже опублікувала 10 праць  про єврейське питання в творчості Короленка.  Ця жінка втілює в музейну практику інноваційні форми роботи, як навчально-розважальна гра-квест «Скарби Короленківської садиби», майстер-класи за участі художників, арт-посиденьки: «Акварельна веснянка», «Ніжність весни». Це все на роботі. А дома - це любляча мама двох діточок  і кохана дружина. Старшій донечці Анастасії -   6 років, а синочку Сергійку  - чотири. Живуть вони з чоловіком  Олександром, який має золоті руки і добре серце. Він - чемпіон Полтави з кросфіту  2017 р. Що це таке? Це програма, що увібрала в себе найкращі методики тренувань із різних видів  спорту. Кросфіт є програмою вправ на силу та витривалість, до складу якої входять переважно добірки аеробних вправ, зарядки та важкої атлетики. Грэгу Глассману — створювачу кросфіту — вдалося зробити універсальний продукт за вдосконаленням основних фізичних якостей людини. Хотя кроссфіт існує з 1974 р., пік популярності прийшов в 2000-х рр.  Олександр не раз допомагав музею, де працює дружина.  

Мама нашої героїні  Любов Іванівна - педагог, очолює одну з кафедр Полтавського інституту економіки і права, а батько Анатолій Григорович - нині  пенсіонер. Вони дуже люблять онуків. Дідусь Сергій зробив басейн для дітей. Олександра Петрівна полюбляє вишивати бісером. У неї чудові ікони та картини, де зображені пейзажі різних пір року, натюрморти.  У цьому могли пересвідчитися полтавці на її першій персональній виставці у музеї письменника в 2021 р.  А ще ця полтавка вишиває квіти та український орнамент  на текстилі - сорочки, сукні та сумки.  

Влітку з чоловіком і дітьми їздять у с. Слиньків Яр.  Влаштовують там наметове містечко.  «Ми купаємося в річці, засмагаємо. А ще завжди прибираємо за собою. Чому навчаю і дітей.» - Ділиться пані Світлана. - “Мій чоловік добровільно взяв шефство над прибудинковою територією десятиповерхового будинку в 2016 р. У нас в Огнівці не було дитячого майданчика. Чоловік дуже серйозно поставився до цього питання. Коли народилася Настя, то мій чоловік  на місці , де росли бур` яни по пояс, насаджав дерев і зробив  2 лавочки під горіхом, будиночок і пісочницю для малечі. Усе це в затінку. Зробив огорожу. Постійно міняє пісок, щоб був чистим. Із 2018 р. облаштував прилеглу до дитячого майданчика територію, огородив. Діти з усього району приходять сюди. Робив Олександр  усе на совість. Ніде гвіздочок не виступає, вкопав шини, щоб діти бігали, стрибали і як падали, щоб не було травм. Спочатку порадилися з лікарями про шини. З`ясував, що вони на свіжому повітрі і покриті фарбою не шкідливі для дітей. 5 років ремонтує, лагодить тут усе самотужки. За цю п’ятирічку вже й втомився. Ми були б раді, якби хтось із сусідів і небайдужих полтавців  приєднався до цієї корисної і потрібної  справи на бульварі Боровиковського».

Оксана Кравченко член НСЖУ і МСПУ


 

2 коментарі:

  1. МОЛОДІ ПОЛТАВЦІ РУХАЮТЬ НАУКУ, МУЗЕЙНУ СПРАВУ. ДОБРЕ. ЩО ПРО НИХ ПИШИТЕ.

    ВідповістиВидалити
  2. ПРИЄМНО ЧИТАТИ ПРО МОЛОДЬ, ЯКА РУХАЄ НАУКУ В НАШОМУ МІСТІ. СПАСИБІ ЗА ЦІКАВИЙ МАТЕРІАЛ.

    ВідповістиВидалити