вівторок, 30 листопада 2021 р.

Класика з посмішкою. Бранислав Нушич

«Моя трагедія здебільшого в тому, що я гуморист» - говорив Бранислав Нушич (1864–1938), сербський прозаїк, драматург, есеїст, журналіст і дипломат.

Письменник прославився своїм талантом знаходити комічне й абсурдне у звичайному людському житті. На думку митця, «сміючись, людство прощається зі своїми вадами і з посмішкою крокує в новий день». Уся сатирична творчість Б.Нушича пройнята ідеєю вдосконалення суспільства і кожної окремої особистості.

Талант Бранислава Нушича формувався під впливом сербської народної творчості,  а також під впливом Миколи Гоголя. Драматургія Бранислава Нушича перейшла національні кордони, увійшла у фонд світової літератури. Такі п’єси як «Звичайна людина», «Пані міністерша», «Д-р», «Містер Доллар»і досі популярні на українських та зарубіжних сценах. Усього протягом життя письменник створив більше 40 комедій, але відомий він і як прозаїк. Серед епічних творів Нушича вирізняються роман «Дитя громади» (1902), а також сатирична повість «Автобіографія» (1924), які є у фонді бібліотеки-філіалу № 5.

Сатирична повість «Автобіографія» написана як відповідь на відмову Сербської академії прийняти в свої лави письменника без автобіографії. Оповідь ведеться від першої особи – спочатку дитини, потім підлітка, юнака і дорослого чоловіка. «Дитячий», безпосередній погляд на події зберігається протягом усього твору. Авторська позиція дуже виразно проявляється в афористичних висловах, які створюють особливу атмосферу повісті:

«… у школі, як і в сімейному житті, вчишся ціле життя без надії чого-небудь навчитись; і в сімейному житті, і в школі є суворі й добрі вчителі, важкі й легкі предмети. І в сімейному житті, і в школі можна здобути і добру, і погану оцінку, і там, і тут не смієш спізнитися, бо кожна відсутність занотовується. І тут, і там оцінюється твоя поведінка. І в сімейному житті, і в школі можеш провалитися на іспитах, радієш із канікул…». Автор змушує замислюватися над складними проблемами: що таке людина, як її треба виховувати, ким бути, які цінності в житті є справжніми та ін.. На думку автора, люди – це «діти», які ніяк не можуть подорослішати, бо припускають непоправні помилки, думаючи не про «суть речей», а про те, як краще виглядати. Твір  закінчується одруженням головного героя, «бо після одруження у чоловіка немає автобіографії».

Дотепність, жарт, анекдот, карикатура, тонка іронія, навіть, сарказм – складові роману «Дитя громади». У сербському селі весела вдова народила дитину, батьком якої можна назвати і місцевого старосту, і попа, і писаря громади, і крамаря. З цього і починається роман, котрий у читачів отримав назву «божевільна симфонія сміху». 

Українською мовою Бранислава Нушича перекладали О. Іванов ,П. Сіпачов, М. Рильський , Д. Бобир, С. Сакидон, А. Лисенко та ін..


 

2 коментарі:

  1. Мені приємно відкривати авторів для себе через ваш блог. Так для мене стало приємним сюрпризом ознайомлення з творчістю Бранислава Нушича,сербського прозаїка через оригінальний матеріал Ірини Михайлівни. Спасибі, так трисмати планку. не опускати. Молодці!

    ВідповістиВидалити
  2. Гумористи сьогодні зустрічаються рідко. Більше розвелося сатириків, бо життя кусає. Спасибі за ознайомлення з сербською літературою, до того ж гумористичною.

    ВідповістиВидалити