середу, 1 грудня 2021 р.

«Зіткалася доля з рядків яскравого довкілля, з жагучих намистин життя»

Ми продовжуємо у грудні цикл спогадів  читачки Оксани Кравченко «Моя Полтава - мої роки і спогади». Сьогодні мова піде про сучасну  виставку гобеленів. Адже такі виставки - рідкісність у обласному центрі.

22 серпня увійде в історію культурного життя Полтави як день відкриття  персональної виставки гобеленів «Погляд»  Ольги Левадної, члена Національної спілки художників України. На вернісажі у Полтавському краєзнавчому музеї ім. В. Кричевського  полтавці згадували, про  масштабний авторський проект  народного художника України Олександра Левадного «Арт-текстиль»  у 2016 р. та проведення у його рамках двох мистецьких акцій – ретроспективної виставки Полтавського килима «Джерело духовності» та виставки сучасного мистецтва гобелену «Коло». І от через 5 років нова зустріч із  цією талановитою парою художників Олександром та Ольгою Левадними. «І  знову у краєзнавчому музеї  мистецтво сучасного гобелену у рамках Всеукраїнського проекту «Коло ФОРМАТ - 2» представлено гобелен, художній текстиль  ХХ - ХХ1 ст.» - розпочала презентацію завідувач науково-дослідного експозиційного відділу виставкової роботи Полтавського краєзнавчого музею ім. В. Кричевського Марина Кондратенко. «Пані Ольга народилася у місті Кременчук Полтавської області. Закінчила  Миргородський керамічний технікум імені Миколи  Гоголя  в 1969 році, за спеціальністю  художник-майстер. 30 років пропрацювала у Полтавському художньо-виробничому комбінаті… Її творіння зажди  наповнені символами та знаками, із глибоким філософським змістом. » 

 «Погляд» - це високопрофесійна виставка, справді жіночий погляд українки на світ, нашу державу, її історію та сучасність. Пані Ольга говорить у своїх творах про те, що важливо для українців, обираючи свою техніку, форму, матеріал. Вона, чи не єдина майстриня  на Полтавщині, підіймає соціальну тематику, відгукуючись на болючі питання  новітньої історії нашої країни, як Чорнобильська трагедія,  анексія Криму, війна на Сході України.  Одна з особливостей цього вернісажу - багато диптихів, як «Купальські» (2013 р.), «Формат - Х 2 - візуалізація двох» (2009 р.), «Блискавка вночі» (2007 р.), «Піднявши крила у далекий літ» (2006 р.). На гобеленах полтавки  ми побачили птахів (лелеки та голуби). На кожному гобелені превалює якийсь колір. Про  гобелен із промовистою назвою «Донбас», де  червоний колір  і його відтінки, пані Ольга сказала: «На Донбасі щодня вбивають наших хлопців. Ми маємо це  знати і пам`ятати… Кожна моя робота створюється з доброї волі – це благо. Я стверджую себе, відтворюючи в гобеленах взаємозв’язок душі, філософії, краси. » 

Поряд із  гобеленами  Ольги можна побачити металеві конструкції, розроблені її чоловіком  Олександром Левадним. Це  14 силуетів  жінок. Їхні очі та одяг створено Ольгою Петрівною  як маленькі гобелени, де поєднана фантазія з дрібницями реального світу. Тут бачимо  болотяну рослинність, пожухле листя, кору дерев… 

Директор краєзнавчого музею, заслужений працівник культури України, кандидат педагогічних наук , Олександр Супруненко у вітальному слові зупинився на багатогранній творчій праці Ольги Петрівни, на індивідуальній професійній образотворчій мові, на техніко-технологічних засобах, які передають сутність мистецького коду української національної культури. Цей мистецький код автор використовує у творах: «Філософський камінь», «Чумацький шлях», «Макоша», «Крим-Кача», «Храм Спасителя», «Донбас»… А  Віталій Ханко, мистецтвознавець, бібліограф і педагог, котрий навчав студентів Ольгу й Олександра, пригадав їх енергійних, завзятих у студентські роки в Миргородському державному керамічному технікумі ім. М. В. Гоголя, який у 1962 р. закінчив сам.  А ще розповів, як ретельно вона все продумує в кожному творі. Наприклад,  у роботі «Чорнобиль» (1986 р.) Ольга використала  кольори  стронцію, цезію та урану... І завершив свій виступ словами: «Зіткалася доля  з рядків яскравого довкілля, з жагучих намистин життя». Заслужений художник України Микола Підгорний, який знає це подружжя  не одне десятиріччя, їхні майстерні знаходяться поруч,  підкреслив, що Ольга Петрівна виросла в прекрасного художника,  дуже тонко відчуває композицію, завдяки чому глядач розуміє твори. 

Роботи Ольги Левадної, які вирізняються монументальністю, суворою ритмікою, багатством колористичного вирішення,   експонувалися на 57 всеукраїнських та закордонних, міжнародних художніх виставках. Вони зберігаються у Полтавському краєзнавчому музеї ім. В. Кричевського, Полтавському художньому музеї (галереї мистецтв) ім.  М. Ярошенка, Миргородському краєзнавчому музеї, у приватних колекціях.

Оксана Кравченко член НСЖУ та МСПУ


 

1 коментар:

  1. Я знаю Олександра та його дружину Ольгу Левадних. Це митці гобелену європейського рівня. Спасибі за згадку про них.

    ВідповістиВидалити