понеділок, 20 грудня 2021 р.

Тетяна Гусар вважає книги своїми подругами

Ми продовжуємо цикл «Моя Полтава - мої роки і спогади» читачки Оксани Кравченко, де полтавка ознайомлює нас із цікавими людьми краю.

Вперше побачила Тетяну Гусар у 1990 році у читальній залі Полтавської обласної наукової бібліотеки ім. І.Котляревського. Привітна, невисокого зросту і дуже швидка дівчина. Тоді стояли величезні черги читачів у маленькому залі. Панна Тетяна настільки швидко й якісно обслуговувала читачів різного віку, що я намагалася стати в чергу саме до неї. На релевантний запит у неї завжди була релевантна відповідь. 

Такий рівень обслуговування читачів, на якому працювала молода дівчина Тетяна у 90-ті роки ХХ століття, свідчив про професіоналізм. Це дає тільки досвід роботи у бібліотеці та інтелект людини. Тетяна має настільки глибокі та різнобічні знання, що по праву є енциклопедисткою найбільшої книгозбірні Полтавщини.   Народилася 14 березня 1979 року. У самій даті її народження є дві «9», а це означає, що у ній знання і любов до них  вже від народження.  

Вона - випускниця СШ № 38 та Полтавського національного педагогічного, тоді іще інституту, ім. В.Г.Короленка. 19 років пропрацювала у відділі читальної зали, а нині  - обслуговування користувачів. Її мати Валентина Іванівна родом із Решетилівського району, інженер-технолог харчової промисловості, батько Василь Матвійович, родом із Котелевського району,  слюсар. Батьки все життя прожили в обласному центрі, виростили у любові двох дітей. Брат Валентин став токарем.

Пані Тетяна з дитинства любить книги, вважає їх своїми подругами. Особливо полюбляє детективи.  «Книжка... Для одних людей — це скарб неоціненний, для інших — річ, як і тисячі речей повсякденного побуту, для третіх — данина моді, розкіш, додаток до хатнього інтер'єру. Є й такі, для яких книжка нічого не значить. Та народна мудрість каже, що книга вчить, як на світі жити. І це дійсно так. Вона розкриває нам цікавий світ, допомагає мандрувати через століття і краще розуміти сьогодення» - вважає наша сучасниця. -  «Із  нею ми знайомимось ще з раннього дитинства. Друковане слово нерідко стає порадником у різних життєвих ситуаціях».

Вірус COVID-19 сколихнув увесь світ та змусив кожного замислитися про власне здоров’я та безпеку. Чи не найкращий спосіб вберегти себе та людей навколо – залишатися вдома. Та як цікаво і корисно провести час під час карантину? Звісно, за читанням книжок. Тетяна каже, що саме завдяки літературі можна розширити межі свого розуму, змінити уявлення про себе та світ і знайти власний шлях.  Принаймні, саме так сталося з нею. Цій людині притаманні творчість і неординарний підхід до справи.

У січні 2020 року її життя різко повернуло в сприятливу сторону. Вона очолила Центр Європейської інформації, клуб Європейського кіно при ньому. Це дало можливість розкрити глибше свої творчі можливості, смаки і постати новою. Пізніше стала головним бібліотекарем відділу обслуговування користувачів. 2021 рік  - роботи проводиться багато нашою сучасницею, проте  під час карантинних обмежень  тільки  у режимі онлайн, який не всім полтавцям доступний. Тому із таким нетерпінням чекали її прихильники скасування «червоної зони» в Полтаві і відкриття бібліотеки та відновлення роботи улюбленого клубу.

Оксана Кравченко член НСЖУ і МСПУ


1 коментар:

  1. Знаю пані Тетяну давно. Все, що про неї написала журналістка Оксана Кравченко, то це правда.

    ВідповістиВидалити