середу, 15 грудня 2021 р.

Письменники лауреати Нобелівської премії. Анатоль Франс

Анатоль Франс – один з найбільш оригінальних, складних і цікавих письменників кінця XIX - початку   XXстоліття. Він вражаюче самобутній і тим особливо привабливий. Парадоксів у його творчості так само багато, як багато у ній примхливого, витонченого, новаторського і мудрого.

Енциклопедичність його знань з найрізноманітніших галузей майже всіх гуманітарних наук – античної філософії, культури, сучасної або недавньої історії, археології, мистецтвознавства  просто вражаюча. Його ерудиція була не просто якоюсь сумою фактів, а неповторно, по - франсівському, перетворювалась у естетичні й інтелектуальні набутки його романів, повістей чи оповідань.

Анатоль Франсуа Тібо (таким було справжнє ім’я письменника) народився 1844 року у сім’ї книгаря і видавця Франсуа Ноеля Тібо. Малий Анатоль зростав у атмосфері шани і любові до літератури, ще хлопчиком мав можливість спілкуватися з видатними літераторами, прислухатися до високоінтелектуальних розмов у книжковій крамниці свого батька. 

Визнання як письменника прийшло до А.Франса після виходу роману «Злочин Сільвестра Боннара»(1881). Ця книга залишається  і до тепер найпопулярнішим виданням Франса. Звернувшись до вольтерівської традиції, він відродив жанр філософського роману, видавши «Харчевню королеви Гусячі лапки», «Міркування пана Жерома Куаньяра», «На білому камені».

1894 р. у психологічних романах «Червона лілея», «Таїс» автором вдало поставлено філософську проблему особистості.

1896 р. А. Франса обирають членом Французької академії наук.

Панорама ідеологічного і політичного життя сатирично зображена в тетралогії «Сучасна історія», романах «Острів пінгвінів», «Повстання ангелів».

В історичному романі «Боги жадають» А. Франс звертається до подій французької революції. Робити революцію в ім’я людства і втратити людяність – цей парадокс є трагічним лейтмотивом книги.

1921 р. А. Франсу присуджено Нобелівську премію з літератури « за блискучі літературні дослідження, позначені витонченістю стилю, глибоко вистражданим гуманізмом та дійсно галльським темпераментом».

В наш час досить популярні серед читачів твори так званої інтелектуальної, філософської, філософсько-сповідної прози. Для таких читачів твори Франса особливо привабливі  витонченістю, логікою, яскравими образами, глибиною думок письменника та його героїв та захоплюють не менше, ніж найвдаліший пригодницький сюжет. В фонді бібліотеки-філіалу № 5 є твори  Анатоля Франса перекладені українською мовою , це і серія Вершини світового письменства і твори в п’яти томах.


 

1 коментар: