пʼятницю, 18 березня 2022 р.

«Покликання» Юрія Самойленка

Продовжується у березні  цикл нарисів та замальовок полтавки Оксани Кравченко «Моя Полтава - мої роки і спогади». Пропонуємо вашій увазі, шановні читачі бібліотеки-філії №5, 71 матеріал із цього багаторічного проекту.

Спочатку полтавці почули про  бібліографічний покажчик під назвою  «І кольорами написане життя», створений  до 75-річчя від дня народження Ю. О. Самойленка. 

Юрій Самойленко, відомий у краї художник та очільник правління обласної організації НСХУ, педагог, народився 6 жовтня 1946 року у  селі Великі Липняги, тоді Семенівського району Полтавської області. Його дитячі та юнацькі роки минули у селі Веселий Поділ на Семенівщині. Закінчив художньо-графічний факультет Курського державного педагогічного інституту в 1971 році і гордиться тим, що став педагогом. Із 1973 року мешкає в Полтаві. Працював у системі Художнього фонду України. Член НСХУ із 1990 року, а з 1994 року очолює Полтавську обласну організацію НСХУ. Він  патріот України, носій ідей національної гідності і громадський діяч, дуже творча людина, яка знаходиться у постійному творчому пошуку. Він не кривив душею ані перед  собою, ані перед людьми.  Не розпорошив жодного таланту, яким його наділив Господь. Самойленко є художником-філософом, котрий володіє всіма засобами мистецтва.  Це митець декоративного-ужиткового та образотворчого  мистецтва, заслужений діяч мистецтв України (2004 р.), лауреат премій імені Миколи Ярошенка, Тетяни Яблонської та Самійла Величка. Його твори високодуховні. Глибокий сенс закладено в кожному пейзажі, від чого він стає епічним. Саме художник ініціював виставки, присвячені творчості Т. Шевченка та М. Гоголя, а наступна буде про Григорія Сковороду.

Юрій Олексійович активний учасник розбудови УПЦ Київського патріархату на Полтавщині. За заслуги перед Церквою  нагороджений орденом Святого рівноапостольного князя  Володимира 3 ступеня  (2006 р), а ще орденом Святого Архістратига Михаїла.

Як митець Самойленко спеціалізується у створенні вітражів, гобеленів, ікон та малярських композицій. Серед  відомих творів: ікони «Ісус Христос» і «Божа Матір» у Покровській церкві с. Біляки Семенівського р-ну (1993 р.), вітражі у Покровській церкві м. Полтава («Господь в силах» у вівтарі, «Святий рівноапостольний князь Володимир» і «Свята Княгиня Ольга», «Святі преподобні Антоній і Феодосій Печерські» в інтер’єрі храму, всі – 1996 р.), гобелени «Вознесіння» (1997 р.) і «Благовіст» (1998 р.), композиції на релігійну тематику «Святий Лука» (1997 р.), «Українська мадонна» (2000–2003 рр.), «Великодній ранок» і «Молитва під Чумацьким шляхом» (2004 р.), «Таїнство пришестя» (2006 р.). Творчі роботи Самойленка., крім названих храмів,  зберігаються у Полтавському краєзнавчому та художньому музеях, музеї - заповіднику А. Макаренка в селі Ковалівка Полтавського району.

У 2021 році Публічне акціонерне товариство «Укрпошта»  до 75-ти річчя митця, випустило пам’ятний поштовий блок, на якому відтворено 8 робіт  нашого земляка. Вони розкривають його як художника, городянина, духовну особистість

Оксана Кравченко член НСЖУ та МСПУ


 

2 коментарі:

  1. Ю. Самойленко - це відомий митець та педагог і діяч нашої церкви. Ця людина - приклад для наших художників і не тільки. Спасибі, що під час війни пишете про кращих людей краю. Їх життя надихає нас.

    ВідповістиВидалити
  2. Пишіть про події і людей, як Юрій Олексійович Самойленко. Нам треба щось радісне сьогодні чути, щоб вижити і не скотитись у море брехні та смутку. Щоб залишитись людьми треба мати перед собою приклад...

    ВідповістиВидалити