середу, 23 березня 2022 р.

Квіти весняних вітрів

Серед всіх сезонів року весна відрізняється своєю багатобарвністю. В цей прекрасний час пробуджується  від довгого зимового сну вся природа. Щойно пригріє  весняне сонечко, у наших лісах з’являються провісники весни – первоцвіти.

Тільки-но починає сходити сніг, в лісах та на степових схилах нашого краю пробиваються перші посланці флори. Теплі промені, що пригрівають землю – сигнал для їх швидкого росту. За короткий проміжок часу, відведений первоцвітам для життя, треба стільки встигнути: привернути увагу комах – запилювачів під час квітування, утворити плоди з насіння і їх смачними придатками пригостити мурашок та інших комах, які сприяють поширенню насіння, а головне – поновити запас поживних речовин. Цю важливу функцію виконують зелені листочки та стебла рослин.

У весняний танок цвітіння першими вступають проліски. В цей час листяний ліс нагадує дивну картину – ніби клаптики блакитного неба впали на землю. На ковдрі опалого листя різко виділяється яскрава синь пролісків. У всіх лісах Полтавщини квітнуть ці сині очі весни. Коли бачиш вкритий килим з синьооких красунь, то відчуваєш гармонію радості, духовного оновлення, настрою, яке охоплює людину.

Березень. Ще в лісі сніг. Лише вдень, коли пригріє сонечко, з-під снігу неначе маленькі списики, витикаються рослинки. Молоді листочки, згорнені в трубочку, а над ними – на тонкому стебельці піднімається ніжна чисто-біла чудова квітка, яка називається підсніжником. Уважно погляньте на цю квітку – вона має свій секрет…

Серед весняних рослин є квітка, що зустрічається в  лісах нашої області, яка так і називається – первоцвіт весняний або примула. Її завжди можна впізнати по  стеблу, яке на верхівці увінчане зонтикоподібним суцвіттям з яскраво-жовтих квіток. Первоцвіт культивують як прекрасну весняну  декоративну рослину. Створено безліч різноманітних садових форм з простими і махровими квітами самих різних кольорів і відтінків.

Чи помічали ви, коли з’являється  весняний настрій у мешканців міста? Коли парки і сквери покриті золотаво-жовтим покривалом – це квітне пшінка весняна. І тоді місто сповнюється особливим  світлом.

Якщо уважно спостерігати за рослинами навесні, то можна помітити, що їх дуже багато – гусяча цибулька, анемона жовтецева, ряст, рослина-хамелеон – медунка, фіалка запашна та інші. Про всі первоцвіти можна дізнатися з літератури бібліотеки-філіалу №5.


 

1 коментар: