четвер, 31 березня 2022 р.

19 персональних виставок гобеленів Ольги Пілюгіної - свідчення професіоналізму і творчого злету

У березні 2022 р. цикл «Моя Полтава – мої роки і спогади» продовжується.

Персональна виставка килимарства в нашому обласному центрі – це подія. Хоча цей вид мистецтва відомий давно на українських землях. Літописні джерела свідчать про розквіт килимарства в Київській Державі у другій половині X—XII ст. Перші письмові відомості про використання килимів віднаходимо вже в «Повісті минулих літ». Килими  наші пращури упродовж року використовували двічі-тричі – на великі свята. Доказом цього є відома колядка «Добрий вечір тобі, пане-господарю!», де є слова «Застеляйте столи, та все килимами…». 

Килими мали важливе обрядове та сакральне значення в українців. На хрестинах хрещених батьків вітали на застеленому килимом ослоні.На килимі проходило вінчання й на ньому сиділи нареченні під час весілля. 

Персональна виставка гобеленів під назвою «Роздуми» у великій виставковій залі Полтавського художнього музею ( галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка засвідчила талант від Бога і фантастичну працездатність нашої сучасниці -  решетилівської королеви килимів Ольги Пілюгіної. Ольга Євгеніївна членкиня Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Заслужена майстриня народної творчості України. Вона закінчила Решетилівське художнє училище (ручна вишивка) та Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка (образотворче та декоративно-прикладне мистецтво). За плечима Ольги чималий педагогічний досвід. Спочатку працювала у Полтавській художній школі, а нині вона доцент на кафедрі образотворчого мистецтва рідного вузу. Ольга Євгеніївна авторка підручника «Школа ремесел. Соломоплетіння. Килимарство»,  що надрукований  у видавництві «Шкільний світ». 2007 року стала лауреатом премії І.П.Котляревського, через 10 років  отримала літературно-мистецьку премію імені Олексія Дмитренка. Стипендіатка Президента України 2012-2015рр. 2016 року стала переможницею обласного конкурсу «Успішна жінка Полтавщини – діяч культури та мистецтва». У 2018 році за ініціативи Національної академії педагогічних наук України та товариства «Знання» України створила портрет-образ Президента Національної академії наук України Б. Є. Патона до його 100-річного ювілею. Її внесено до Національного реєстру нематеріальної культурної спадщини України, як носія елемента «Традиція рослинного килимарства селища Решетилівка Решетилівського району Полтавської області», що готується до внесення до репрезентативного списку елементів НКС UNESCO. Виставкову діяльність пані Ольга  розпочала в 1995 році. Вона постійна учасниця Міжнародних, Всеукраїнських, обласних та регіональних художніх виставок і родинних. Нині їх 400. Можна було б пані Ольгу занести  за цей  рекорд до книги Гінесса. 

Кожний гобелен із 41 твору краянки на цій виставці - певний період життя, це сучасні тематичні монументальні твори в авторському стилі. «Тут мої думки і переживання про нашу історію, культуру, традиції та вічні цінності. Зібрані твори різних років, як нові, так і вже відомі. З усіх моїх виставок ця експозиція найповніша та найгармонійніша» - сказала пані Ольга. Гобелени  на 19 - й виставці землячки  - різні за сюжетами і колористикою, виконані у техніці двостороннього гладкого ручного ткання натуральними вовняними нитками. На них присутні  на заході побачили добре відомі символи - дерево життя і багато птахів, є яблука.  Птахи просто заворожують на роботах » Прагнення» ( 2019 р.),  «Великий день» ( 2020 р.) та «Великодній спів»  та «Полум’яний птах» ( 2019 р.). Тут бачимо політ душі молодої і вродливої художниці, адже всі птахи летять у небо. Прекрасні пейзажі, наприклад «Вечірні пахощі» та «Аромат моря» (2020 р.), Незаперечно, що для українського художнього текстилю гобелен «Воля»» є рідкісним зразком стилістичного синтезу європейського модерну  та унікальним прикладом тематичного килимарства. Цей килим хрестоматійно відображає універсальні риси європейського тканого панно. Український художній текстиль у творчості Ольги Пілюгіної розширив свою палітру завдяки переосмисленню європейського досвіду та засвідчив збереження самобутньої національної манери водночас. 

Оксана Кравченко , член НСЖУ та МСПУ


 

1 коментар:

  1. Ольга - молода і талановита килимарка. Ми радо всією родиною дивимося її роботи на виставках у Полтаві. Приємно і прочитати про таку полтавку. Дякуємо за публікацію. Сьогодні газет немає, то ваш блог - вікно у світ літератури та мистецтва. Мешканці багатоквартирних будинків із вулиці Артема.

    ВідповістиВидалити