четвер, 3 березня 2022 р.

Героїчний поетичний літопис народу

В бібліотеці-філіалі № 5 є незвичайна книжка «Марсове поле». Це своєрідна антологія давньої української поетичної творчості, де впорядковано вітчизняну героїчну поезію. У творах Х – першої половини ХІХ століть, які наповнені високим почуттям патріотизму, оспівується боротьба українського народу проти чужоземних загарбників, яскраво зображуються битви та герої, охоплено майже всі суспільні події того часу.

Упорядкував цю збірку Валерій Шевчук, видатний  український письменник та дослідник літератури. У вступній статті літературознавець відзначив: «Український народ жив на своїй землі неспокійно, важко, власне історичне буття виборював у безконечних війнах, рідко коли напасницьких (походи Олега, Ігоря, Святослава ), а здебільшого оборонних. «Марсове поле» подає твори, що поширювалися на письмі. Це виклади героїчної історії наших предків, батальні описи, геральдична поезія, описи антифеодальних повстань, оспівування героїчних особистостей (князів з епохи Київської Русі, а з ХVI ст. – Вишневецьких, Острозьких, Корецьких тощо), козацьких гетьманів та ватажків (П.Сагайдачного, Б.Хмельницького, І.Сірка тощо), описи військового побуту, лихолітніх розорів і руйнацій, вірші про турецький і татарський полон та втечі звідтіля і, нарешті, протинапасницьку поезію. Знаменно те, що перший гуманістичний поет Павло Русин із Кросна не славить війни, а осуджує їх так, як трохи пізніше осудить війни «князь європейських гуманістів» Е. Роттердамський.»

В збірці твори Матвія Стрийковського, Мелентія Смотрицького, Климентія Зіновіїва, Дмитра Туптала, Пилипа Орлика  та інших відомих та анонімних поетів.  Твори, що написані століття тому, сьогодні звучать дуже актуально.

«Так, як на човен хвилі налітають,

На Україну лиха нападають.

Ні, іще гірше! Човен воду крає,

А Україна в крові потопає» ,

писав у ХVI ст. Лазар Баранович, визначний громадсько-політичний діяч, автор численних проповідей, віршів, листів, полемічно-богословських трактатів. А ще він зазначив :

«Вкраїна – це море!

Воно червоне,

Хто сам – потоне, 

А в гурті – переборе!

Хай Україна

Буде єдина.»

Українці, гуртуємось та перемагаємо! Разом ми сила!


1 коментар: