середу, 13 березня 2024 р.

Ведмедик із фетру

Продовжуємо публікацію матеріалів постійного дописувача і волонтера Оксани Кравченко із багаторічного циклу «Моя Полтава – мої роки і спогади».

Моя програма психологічної підтримки переселенцям  живе у 2024 році та заохочує нових членів. У ТРЦ «Київ», завдяки підтримці Надії Яківни Коновалової, начальнику відділу маркетингу та реклами, Заслуженому працівнику культури України, вже не один місяць проходять безкоштовні майстер-класи для дорослих переселенців із Харкова, Лозової, Лисичанська та Новоайдара, у рамках проєкту «Творчість – Дар Божий».  

Знову у лютому ми зустрілися з талановитим педагогом  Ларисою Леонідівною Геселевич, випускницею Полтавського Національного педагогічного університету  імені Володимира Короленка. Вона запропонувала нам виготовити ведмедика. Я спочатку поставилася дуже скептично до цього. Навіщо жінкам, яким 60-+ та іграшка? Але робота була такою цікавою, що ми всі полинули у неї з радістю. Поряд таких же ведмедиків робили школярки. 

Світ іграшок нескінченно різноманітний. Наприклад, тканинні іграшки - це один з давніх видів рукоділля. Сьогодні вони продаються в магазинах, шиються на замовлення або виготовляються тими, хто любить кермувати для себе і своєї сім 'ї. Вибудови іграшок з фетру, одного із затребуваних матеріалів в іграшкових майстернях, дозволяє створити дивовижні і неповторні предмети для ігор, прикраси інтер 'єру і просто для душі. Шити іграшки з фетру своїми руками, з викройками до них, зручно і приємно. Фетр у своїй історії налічує не одне десятиліття, а його дід - війлок, так і взагалі століттями виробляється. Валяні валянки, які були в дитинстві, напевно, у всіх, - найтепліше взуття на всі часи. І війлок, і фетр - неткані матеріали, тільки останній більш ніжний, якщо можна так сказати. Виготовляється він з вовни, пуху тварин, а також з синтетичних ниток шляхом звалювання (хаотичного переплетення ниток між собою) і термічної обробки. Завдяки цьому дана тканина не викликає алергії, хоча іграшки виходять м 'які, приємні на дотик. Оскільки це валяний матеріал, він не сиплеться при розрізанні, а викроювання іграшок з фетру відмінно тримають форму в процесі шиття і під час експлуатації. Також тканина добре ріжеться ножицями, її край не лохматиться. Тому викроювання іграшок з фетру не потребують додаткової обробки.

Гратися з приємними на дотик матеріалом  нам було  дуже цікаво.  За допомогою шаблонів, виготовлених пані Ларисою,   на фетр перенесли контури іграшки. Далі було необхідно вирізати дві однакові деталі на кожного ведмедика. Щоб зробити ведмедиків більш об’ємними, використовували наповнювач. Для початку на основну деталь пришили всі додаткові елементи і декор. Робиться це для того, щоб сховати вузлики. Коли дві половинки готові, вони складаються виснажливими сторонами один до одного і зшиваються. Шви при роботі з фетром використовуються найпростіші - "" вперед голку "" і "" обметочний шов через край ". Дві  частини зшили. Для очей використали бусинки. Ротик намалювали. Хоча  всі робили однакових ведмедиків кольору гірчиці, вони вийшли абсолютно різними, проте з позитивною енергетикою.

Створені твори кожна учасниця майстер-класу  використовувала по-різному: як прикрасу інтер’єру,  чудовий подарунок. Однак для всіх нас  це був  хороший привід підняти собі настрій, роблячи виріб, а потім милуючись ним.

Оксана Кравченко, член НСЖУ та МСПУ


 

Немає коментарів:

Дописати коментар