вівторок, 19 березня 2024 р.

«Кулінарна терапія»

Продовжуємо публікувати  матеріали волонтера Оксани Кравченко із багаторічного циклу «Моя Полтава - мої роки і спогади».

В День жіночого щастя нарешті  моя команда побувала на майстер-класі з виготовлення мармеладу, який очікували 6 місяців, у Полтавському державному аграрному університеті. Тут на кафедрі харчових технологій Вікторія Шелудько, доцент кафедри, кандидат технічних наук, провела нам майстер-клас у новому проєкті «Кулінарна терапія». 

У Європі рецепт мармеладу був невідомий, його могли скуштувати тільки учасники хрестоносного руху або торговці, які відвідували Азію в ранньому Середньовіччі. Потім один з хрестоносців привіз рецепт мармеладу до Європи, і ці рецепти збереглися до наших днів. Перший мармелад, з якими познайомилися в Азії європейці вироблявся з яблук і айви. Греки називали мармелад – «пелте», що означало «легкий щит» нагадуючи, в застиглому вигляді його форму. У Європі перший мармелад з’явився в XIV столітті, а на Сході його історія налічує тисячоліття. Вважають, що його прямий предок – рахат–лукум, який з біблійних часів варили з меду, крохмалю, фруктів і рожевої води. У Франції розробили більш тонкий вид приготування «твердого, цукеркоподібного варення», що отримав назву «мармелад» і вироблявся в різних варіантах – з покриттям, без глазурі, пата ущільненого, тягучого. А в Америці найпоширеніший варіант мармеладу – це jelly beans, «желейні боби», – дуже яскраві желейні цукерки у формі квасолин. У них тверда оболонка і цілком мармеладне наповнення. До слов’янських народів мармелад потрапив лише в ХІХ столітті. історію мармеладу від витоків до наших днів можна до війни було дізнатись в Севастополі, де відкрили  перший в Україні музей мармеладу.

Пані Вікторія є випускницею  Одеської Національної академії. Вікторія Миколаївна розповіла нам про секрети виготовлення мармеладу із яблучного соку домашнього приготування і вишневого соку, купленого. Зупинилася на згущувачах, як желатин, пектин, крохмаль, інші. Окремо – на ролі агара, рослинного походження, зробленого із морських водоростей, який можна вживати і людям із цукровим діабетом. У нашому рецепті були використані: сік, цукор та агар. Порадила, що каструлю треба вибирати із товстим  дном і розповіла про форми для мармеладу. Ми дуже вдячні Ніні Василівні Будник, завідувачу кафедри харчових технологій  і Вікторії Миколаївні Шелудько за прекрасний майстер-клас  і дегустацію, за чаювання. Студенти та викладі кафедри  були ввічливими і гостинними до переселенців із Харкова, Лозової та Новоайдару.

Смачно, красиво і корисно. Все це можна сказати про улюблені ласощі дітей і дорослих – мармелад. У 100 г продукту міститься 320 ккал, що становить 16% від рекомендованого добового споживання. Це дієтичний продукт, який рекомендований і діабетикам, і тим, хто дотримується дієти. Ягідно-желейний мармелад – найоптимальніший варіант для тих, що худнуть, так як в ньому є найменше рослинних і тваринних жирів.

Оксана Кравченко, член НСЖУ та МСПУ





1 коментар: