пʼятницю, 5 червня 2020 р.

Літературні вулиці Полтави

Споглядаючи карту нашого міста, відзначаєш, що в Полтаві є багато вулиць, котрі названі на честь видатних письменників. Пропонуємо Вам за декількома рядками - підказками вгадати прізвища майстрів слова. Книги цих авторів чекають на вас, шановні читачі, в нашій бібліотеці.

1. Митець із когорти українських письменників Америки, родом із Полтавщини. Цього видатного письменника-модерніста, ітературознавця та філософа двічі номінували на здобуття Нобелівської премії. На весь світ заявив про Голодомор романом «Жовтий князь».

2. Байкар, драматург, педагог. Літературна доля була визначена ще в дитинстві. Коли Льолику, так його називали тоді, виповнилося 7 років, мати Орина Гаврилівна почала вчити хлопця грамоти. У день святого Наума, покровителя знань, помолилася, показала перші чотири літери та нагодувала кашею. Байка  "Вовк та ягня" є хрестоматійним твором.

3.  Батьківщина предків поета —  Ефіопія . До речі, зараз у цій країні є пам’ятник митцю.  Характер мав по-справжньому вибуховий, за життя він був учасником 21 дуелі, остання з яких стала для нього фатальною. Всім відомий вірш «Я пам’ятаю дивну мить».

4. У письменника було шістнадцятеро рідних сестер і братів, за освітою – військовий фельдшер, засновник нового жанру – усмішка. Завжди був впевнений у тому, що саме сміх може зцілювати людину від недуг. За мотивами мисливських оповідань на кіностудії О. Довженка був знятий фільм «Ні пуху, ні пера».

5. Для написання найвідомішого свого твору “Роксолана”  письменник два роки вивчав мусульманські традиції, літературу, Коран і закони Шаріату. Він навіть спеціально їздив до Туреччини, щоб подивитися на місця, де жила Роксолана. А потім поїхав на її батьківщину в Рогатин. Автор понад сорока романів.

6. Єврейський письменник, один із зачинателів літератури мовою ідиш. Слова вітання і доброзичливості взяті ним як псевдонім. Його «Пісня над Піснями» вважається одним із кращих зразків ліричної прози XX ст.

Для самоперевірки тисніть "Детальніше"


1. Василь Барка
2. Леонід Глібов
3. Олександр Пушкін
4. Остап Вишня
5. Павло Загребельний
6. Шолом – Алейхем



Немає коментарів:

Дописати коментар