вівторок, 7 липня 2020 р.

Літнє меню від бібліотеки

Сьогодні всі добре знають, що таке чізбургери, роли, піци, а запропонуй  в спекотний день таратуту, сім раз подумають і відмовляться, на жаль.  А українська кухня – це цілий пласт нашої культури. Найбільш колоритною українська кухня була у святкові дні, коли господині, перевершуючи в кулінарному мистецтві самих себе, заставляли столи всім найкращим. Якщо звернутися до класики, гарною ілюстрацією різноманітності, поживності та багатства національних страв є «Енеїда» Івана Котляревського. Читати її натщесерце не рекомендуємо.
Там лакомини різні їли,
Буханчики пшеничні білі,
Кислиці, ягоди, коржі
І всякі-разні витребеньки… 

У «Енеїді» нарахували згадки про 26 різних страв із борошна. До речі,про хліб та борошняні вибори неодноразово згадували й інші видатні літератори, не лише українські. Відомий французький письменник Оноре де Бальзак, побувавши в Україні, писав про те, що українці випікають 77 рецептів хліба практично з нічого, маючи мінімум додаткових інгредієнтів.

В 1903 році на відкритті пам’ятник І.П.Котляревському організатори частували учасників свята стравами, описаними в «Енеїді», а складав меню Панас Мирний.

А у 2005 році полтавчанин Віталій Закладний із сином Максимом видали книгу «Чого не їли предки наші: українська кухня за "Енеїдою" І.П. Котляревського». Книга є в фонді нашої бібліотеки, запрошуємо. Прочитаєте, приготуєте, скоштуєте та будете палким прихильником щпундри, полтавських пундиків пряжених, тюрі та рябка.

Немає коментарів:

Дописати коментар