Читаючи деякі з цих книжок, відчуваєш, наче насправді, жар
плити на кухні у мішленівського шеф-кухаря, і апетитний запах щойно звареного
шоколаду в маленькій кондитерській. Ти не тільки занурюєшся в сюжет, який, так
чи інакше, пов’язаний з кухнею, гастрономією та смаками. Але й вивчаєш різні
рецепти, більшість з яких, якщо не лінуватися, можна спробувати приготувати.
На полицях нашої бібліотеки ви знайдете безліч рецептів з
різних куточків світу, різних епох, святкових, повсякденних, чарівних і все це
тільки в художній літературі.
Джоан Роулінг «Гаррі
Поттер»
«Ти обережніше, - порадив Рон, помітивши, що Гаррі взяв у
руки пакетик з драже. - Там написано, що у них самий різний смак, так ось, це
щира правда. Ні, там є цілком нормальні смаки - апельсин, скажімо, або шоколад,
або м'ята, але іноді трапляється шпинат, або нирки, або кишки. Джордж запевняє,
що йому якось попалася цукерка зі смаком соплів.»
Чехов А.П. оповідання
«Сирена»
«- Не кажіть, душа моя Григорій Савич, качка або бекас
можуть гусака десять очок вперед дати. У гусячому букеті немає ніжності і
делікатності. Міцний всього пахне молодий лук, коли, знаєте, починає
присмажуватися і, розумієте, шипить, негідник, на весь будинок. Ну-с, коли
ви входите в будинок, то стіл вже повинен бути накритий, а коли сядете, зараз
серветку за краватку і не поспішаючи тягнетеся до карафки з
горілочкою. Так її, матусю, наливаєте не в чарку, а в який-небудь
допотопний дідівський стаканчик зі срібла або в такий собі пузатенький з
написом «його ж і Монас сприймають», і випиваєте не відразу, а спочатку зітхнете,
руки потрете, байдуже на стелю подивіться , потім, так не поспішаючи, піднесете
її, горілочку-то, до губ і - негайно ж у вас з шлунка по всьому тілу іскри ...»
Гребінка Є. П.
«Чайковський»
«Полковник дуже любив здоровий борщ з рибою. … Цей борщ почав готувати Гадюка для
полудня тут-туки в полковниковій спальні. Він узяв
живого коропа і без ножа, власними нігтями очистив його й зняв луску, на
невимовну втіху полковника, який, дивлячись на цю операцію, кілька разів
повторював: "Добре, Гадюко! Як вовк порається! Добрячі нігті! Отак його!
По-похідному ..."
Очистивши коропа, Гадюка поклав його в мідну нелуджену каструлю, влив туди
пляшку міцного оцту, додав жменю крупного перцю, солі, кілька цибулин і накрив
каструлю кришкою, потім приніс конфортку, виріб хитрого німця Герцика, запалив спирт і поставив на нього каструлю .
Поки ця мішанина шипіла, кипіла й варилася на столі перед полковниковими очима,
Гадюка мовчки став біля дверей. »
Нечуй-Левицький І. С.
«Старосвітні батюшки та матушки»
«Незабаром на столі з’явилась ціла купа нарізаної паляниці
та пирогів, пляшки та чарки. Серед стола
в мисці простяглося печене порося з хріном в зубах, як на Великдень.
Прокоповичка обстелила край стола рушниками. Щоб утирати губи й руки. Всі сіли
за стіл, випили по чарці настойки й так тернули порося, що од його швидко
зостались тільки кісточки. Після поросяти наймичка принесла салятирку смажених
курчат. Й курчата десь ділись, неначе полетіли на сідало. За курми прилетіли на
стіл печені качки, начинені яблуками, - й качки неначе пірнули у воду. За
качками вискочили з кімнати шулики з маком та з медом, - і шулики щезли.
Наливка з пляшок неначе ввіходила в стіл, і ввіходила дуже швидко. »
Немає коментарів:
Дописати коментар