четвер, 6 серпня 2020 р.

Читання зі смаком


Читаючи деякі з цих книжок, відчуваєш, наче насправді, жар плити на кухні у мішленівського шеф-кухаря, і апетитний запах щойно звареного шоколаду в маленькій кондитерській. Ти не тільки занурюєшся в сюжет, який, так чи інакше, пов’язаний з кухнею, гастрономією та смаками. Але й вивчаєш різні рецепти, більшість з яких, якщо не лінуватися, можна спробувати приготувати.
На полицях нашої бібліотеки ви знайдете безліч рецептів з різних куточків світу, різних епох, святкових, повсякденних, чарівних і все це тільки в художній літературі.

Джоан Роулінг «Гаррі Поттер»

«Ти обережніше, - порадив Рон, помітивши, що Гаррі взяв у руки пакетик з драже. - Там написано, що у них самий різний смак, так ось, це щира правда. Ні, там є цілком нормальні смаки - апельсин, скажімо, або шоколад, або м'ята, але іноді трапляється шпинат, або нирки, або кишки. Джордж запевняє, що йому якось попалася цукерка зі смаком соплів.»


Чехов А.П. оповідання «Сирена»

«- Не кажіть, душа моя Григорій Савич, качка або бекас можуть гусака десять очок вперед дати. У гусячому букеті немає ніжності і делікатності. Міцний всього пахне молодий лук, коли, знаєте, починає присмажуватися і, розумієте, шипить, негідник, на весь будинок. Ну-с, коли ви входите в будинок, то стіл вже повинен бути накритий, а коли сядете, зараз серветку за краватку і не поспішаючи тягнетеся до карафки з горілочкою. Так її, матусю, наливаєте не в чарку, а в який-небудь допотопний дідівський стаканчик зі срібла або в такий собі пузатенький з написом «його ж і Монас сприймають», і випиваєте не відразу, а спочатку зітхнете, руки потрете, байдуже на стелю подивіться , потім, так не поспішаючи, піднесете її, горілочку-то, до губ і - негайно ж у вас з шлунка по всьому тілу іскри ...»

Гребінка Є. П. «Чайковський»

«Полковник дуже любив здоровий борщ з рибою. … Цей борщ почав готувати Гадюка для полудня тут-туки  в полковниковій спальні. Він узяв живого коропа і без  ножа,  власними нігтями очистив його й зняв луску, на невимовну втіху полковника, який, дивлячись на цю операцію, кілька разів повторював: "Добре, Гадюко! Як вовк порається! Добрячі нігті! Отак його! По-похідному ..." 
Очистивши коропа, Гадюка поклав його в мідну нелуджену каструлю, влив туди пляшку міцного оцту, додав жменю крупного перцю, солі, кілька цибулин і накрив каструлю  кришкою, потім приніс конфортку,  виріб хитрого німця Герцика,  запалив спирт і поставив на нього каструлю . Поки ця мішанина шипіла, кипіла й варилася на столі перед полковниковими очима, Гадюка мовчки став біля дверей.»

Нечуй-Левицький І. С. «Старосвітні батюшки та матушки»

«Незабаром на столі з’явилась ціла купа нарізаної паляниці та пирогів, пляшки та чарки. Серед  стола в мисці простяглося печене порося з хріном в зубах, як на Великдень. Прокоповичка обстелила край стола рушниками. Щоб утирати губи й руки. Всі сіли за стіл, випили по чарці настойки й так тернули порося, що од його швидко зостались тільки кісточки. Після поросяти наймичка принесла салятирку смажених курчат. Й курчата десь ділись, неначе полетіли на сідало. За курми прилетіли на стіл печені качки, начинені яблуками, - й качки неначе пірнули у воду. За качками вискочили з кімнати шулики з маком та з медом, - і шулики щезли. Наливка з пляшок неначе ввіходила в стіл, і ввіходила дуже швидко. »

Немає коментарів:

Дописати коментар