понеділок, 19 вересня 2022 р.

На 169-тій річниці від дня народження Володимира Короленка

Продовжуємо цикл нарисів «Моя Полтава - мої роки і спогади» полтавчанки  Оксани Кравченко.

Сонячної липневої  днини до музею  Володимира Галактіоновича Короленка завітали полтавці, переселенці із Харкова, Чугуєва та Маріуполя, щоб вшанувати  видатного письменника, громадського діяча та журналіста. 

У 169-ту річницю від дня народження не було  традиційного покладання квітів та мітингу на могилі видатного земляка. Спочатку прозвучав концерт класичної музики у майстерному  виконані викладачів-скрипалів Полтавської дитячої музичної школи  № 1 імені Платона Майбороди і розпочався він із гімну нашої держави. Педагоги віртуозно виконали твори П. Майбороди, Т. Ярошенко, І. Поклада, М. Лисенка, Ю. Назарука, М. Скорика,  а ще В. Моцатра та Й. Брамса. Другим концертом став виступ праправнука письменника Сергія Шермана-Короленка, усміхненого життєлюба, який розкрився у музеї як пісняр і бард зі своїм поглядом на цей недосконалий світ, своїми темами й інтонацією.

 Наукові співробітники музею, на чолі із Ольгою Теницькою, директором цього закладу культури,  поділилися спогадами сучасників Володимира Галактіоновича, що були надруковані у газетах початку ХХ століття, про його побут на дачі у Хатках, вподобання в харчуванні, розваги. В. Короленко постійно рятував людей. Вперше почули на заході  історію спасіння Короленком бабусі  нашої сучасниці в 1920 році в Полтаві від  переселенки Із Харкова на ім`я Валентина. Він допоміг п’ятнадцятирічній дівчині, котра родом із Тернопільщини,  вижити, коли та була безхатьком і хворіла,  влаштувавши у колонію Макаренка в селі Ковалівці. У 1925 р. там вона вийшла заміж і народила в родині 4 дітей. А завершився день народження знаменитим короленківським чаєм  просто неба, перед флігелем. Наукові співробітники підготували цікаві фотозони, якими скористалися всі охочі.

Оксана Кравченко член НСЖУ та МСПУ


 

1 коментар:

  1. Гарний був захід. Приємно згадувати. Від імені переселенців із Харкова Маріуполя, Чугуєва.

    ВідповістиВидалити