четвер, 8 вересня 2022 р.

Кіно, народжене Україною

Щорічно у вересні відзначається професійне свято працівників українського кіно. 

Вітчизняний кінематограф бере початок з кінця 1893 року, коли механік Одеського університету Йосип Тимченко на три місяці раніше за Едісона і більше ніж на рік раніше братів Люм’єрів сконструював кінознімальний та кінопроекційний апарати.

Згодом у Харкові фотограф Альфред Федецький зняв кілька хронікальних сюжетів і вже 2 грудня 1896 року у приміщенні Харківського оперного театру провів перший публічний кіносеанс. Із появою кінострічок почали з’являтися кіномайстерні та кінотеатри. Найактивнішою у цій галузі виявилася Одеса, де кілька підприємців започаткували кінознімальні студії. Олександр Ханжоков організував спеціальний науковий відділ, який випускав фільми із етнології, сільського господарства, географії, зоології, ботаніки. У нього працювали талановиті майстри, зокрема автор першого у світі мультфільма, створеного в техніці об’ємної анімації, Владислав Старевич. Купець Дмитро Харитонов на Французькому бульварі збудував «фабрику кінематографічних картин», де знімалася наша землячка - королева кіно Віра Холодна. 

Потім були по-справжньому «революційні» для українського кіно 20-ті роки ХХ століття. На базі приватних кінофабрик Харитонова та Борисова була утворена Одеська кіностудія, яка перетворилася на головний кіновиробничий майданчик України. Тут починав кар’єру кінорежисер письменник Олександр Довженко. Добре відомі його фільми «Звенигора», «Арсенал», «Земля». Нині кіностудія належить до виробників національних фільмів в Україні. Вона є однією з найдавніших у світі та може похвалитися понад 700 фільмами різних жанрів. 

З появою звуку вітчизняний кінематограф отримав нове дихання. Фільми «Наталка Полтавка», «Запорожець за Дунаєм» стали дуже популярними. Після Другої світової війни на екрани кінотеатрів вийшли фільми визначних українських кінорежисерів, де засяяли зірки акторського таланту Івана Миколайчука, Ади Роговцевої, Богдана Ступки, Костянтина Степанкова.

Сьогодні наше кіно набирає обертів світового масштабу. Протягом останніх років в український кінематограф прийшло нове покоління митців. В Україні почали знімати повнометражні фільми. На широких екранах з’явилися нові кінокартини – це виховує патріотизм і гуманізм, українську ідентичність у найширшому значенні цього слова. 


 

1 коментар:

  1. Із гордістю прочитала цей прекрасний матеріал. Спасибі від імені родин переселенців із Запоріжжя.

    ВідповістиВидалити